×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Запрацювала робоча група з питань співпраці м. Львова з містами Чеської Республіки

Секретар Львівської міської ради Анатолій Забарило провів перше засідання робочої групи з питань співпраці м. Львова з містами Чеської Республіки.

Робоча група утворена з метою розвитку партнерських відносин м. Львова з містами Чеської Республіки та забезпечення двосторонньої взаємодії у торгово-економічній, освітній, науковій, культурній і туристичній сферах.

Секретар Львівської міської ради, керівник робочої групи Анатолій Забарило у вступному слові відзначив, що у Львівській міській раді успішно працюють робочі групи щодо співпраці з Китаєм, Індією, В‘єтнамом, Туреччиною, а зараз почали напрацьовувати кроки для співпраці із містами Чеської Республіки.

«Львівська міська рада має позитивний досвід роботи таких груп щодо поглиблення співпраці. Ефективно працює група співпраці з Китаєм, є позитивні результати співпраці з містами Туреччини, маємо надію, що третя група по співпраці з В’єтнамом, теж набиратиме обертів. Метою сьогоднішньої зустрічі є напрацювання напрямків співпраці між Чеською Республікою та Львовом. До складу робочої групи увійшли депутати ЛМР та представники управління "Секретаріат ради" ЛМР, представники виконавчих органів влади, бізнесу, сфери культури. Від чеської сторони до складу робочої групи входять Консул Генерального консульства Чеської Республіки у Львові Ігор Шедо, представники товариства"Ческа беседа" у Львові, Чеського центру у Львові. Наша мета - розширити контакти в сфері культури, бізнесу, туризму, спорту тощо, координувати проекти двосторонньої співпраці нашого міста з містами Чеської Республіки», - зазначив Анатолій Забарило.

За словами депутата Львівської міської ради, ініціатора  створення робочої групи Михайла Дідуха, ідея співпраці між Львовом та містами Чехії визрівала давно.

«У нас довго визрівала ідея створення робочої групи. Ми повинні робити  правильні, системні  кроки. Пробуватимемо пропрацювати кілька напрямків: спорт, туризм, культуру і найважливіше, на мою думку, - залучення малого, середнього та великого бізнесу. Я розумію, що є  компанії ресторанного бізнесу, які також зацікавлені в розширенні своєї географії, і прагнуть виходити за межі не тільки Львова, а й України. Чехи пропонували організувати у Львові концерти за участю відомих чеських виконавців. У свою чергу вони готові запрошувати львівських виконавців до себе. Чеський турист, який не так далеко територіально від Львова, але не до кінця володіє інформацією, що ж таке Львів. Ми стартували з чеського міста Брно, оскільки є налагоджений контакт. А потім поступово будемо розширювати межі та налагоджувати співпрацю».

Віце-президент Львівської торгово-промислової палати Володимир Коруд розповів про те, що вже є хороший досвід співробітництва з чеськими партнерами, зокрема з містом Брно.

«У 2016 році ми провели у Львові українсько-чеський бізнес-форум. Ці заходи були дуже цікавими та пізніше переросли в ділові місії Львів-Брно, Брно-Львів. Відбулось розширення з бізнесу в культуру, освіту. Зокрема, налагодились контакти між вищими навчальними закладами Львова і Брно. Відбувається залучення інновацій. Були проведені промислові ярмарки, форуми. Зараз ми розробляємо цікавий проект між міськими транспортними компаніями Брно і Львова, розглядаємо розміщення певних виробництв чеських компаній у Львові. Також, окрім Брно, плануємо організувати бізнес-місію в Їглаву. Навесні ми провели наш традиційний львівський експортний форум, де була присутня делегація з Праги. На жаль, поки що не вдалось налагодити авіасполучення з Брно, але, можливо, це вдасться зробити з Прагою. Це дуже важливо для туристичних і бізнес-цілей».

DSC_0203.JPG

Окрім бізнесових контактів, Львів напрацьовує і поглиблює контакти з Чехією у сфері культури. Про них розповіла директор департаменту розвитку ЛМР Наталія Бунда.

«Підписаний Меморандум про створення Чеського центру у Львові, який уже в червні маємо намір відкрити. Це має бути не просто місце для вивчення чеської мови, а осередок чеської культури у нашому місті. Ми також розвиваємо співпрацю у розвитку бібліотечної справи, зокрема, у створенні електронного читацького квитка. Домовилися про співпрацю у галузі літератури, кіно», - поінформувала Наталія Бунда.

Начальник управління туризму департаменту розвитку ЛМР Ліна Остапчук відзначила, що зараз чехи не входять у топ-10 чи навіть топ-15 туристів, які найчастіше відвідують Львів. Але, як наголосила Ліна Остапчук, «Ми готові приймати їх у нас, а вони готові приймати нас». Особливо цікавою, на думку очільниці управління туризму, є співпраця із Прагою. А щодо розвитку туризму, то ефективними кроками є запрошення блогерів, щоб формувати інтерес до міста, другий крок – запрошення туристичних фірм і третій крок – організація зустрічей бізнесменів.

Консул Генерального консульства Чеської Республіки у Львові Ігор Шедо, який теж працює у складі робочої групи, задоволений від першої зустрічі у ЛМР і відзначив, що зустріч відбулася конструктивно і найголовніше – в робочому дусі.

«Тепер ми разом працюватимемо над втіленням висловлених пропозицій, щоб привезти якомога більше чеських туристів та якнайбільше чеської культури  до Львова. Як працівник консульства, радий, що така зустріч відбулася. Конкретні партнерські інституції можуть організовувати співпрацю, а місія консульства – їх підтримати. Для прикладу, якщо мова йде про туристичний напрямок - то це туроператори чи агентства, які займаються туристами. Лунали хороші пропозиції, як можна залучити більше туристів до Львова. Це - реклама в Празі, в інших чеських містах, тому що, на мою думку, ще багато людей не знають, чого очікувати від Львова. А це насамперед – середньоєвропейський характер міста. Люди повинні отримати більше інформації про Львів та чому до нього варто приїжджати. Переконаний, що чеські люди поступово відкривають для себе  Львів. У цьому напрямку, зокрема, працюють  представники «Ческої беседи», які супроводжують у Львові багато маленьких туристичних груп із Чехії, показують їм місто, розказують про нього».

У результаті першого засідання робочої групи домовилися створити дорожню карту, в основу якої ляжуть пропозиції з обох сторін щодо реалізації спільних заходів співпраці нашого міста з містами Чехії.

Надія Гербовка.

Оксана Чухліб.

24.04.2019.