×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 68
Неможливо завантажити XML-файл

У Луцьку розповіли про досвід створення громадських рад при Львівській міській раді

19 травня у місті Луцьку за ініціативи Волинського ресурсного центру місцевої демократії відбувся майстер-клас "Кращі практики діяльності громадських рад України:досвід для Волині".

Своїм досвідом функціонування громадських рад у Львівській міській раді поділилась Іванка Фединчук, голова громадської ради при управлінні «Секретаріат ради».

З її слів, громадська рада при управлінні «Секретаріат ради» була створена першою серед інших управлінь міської ради .  Вона діє менше року, але за цей час вдалось зреалізувати доволі багато проектів. 

«У Луцьку громадські ради існують, але не мають ще налагодженої роботи, тому шукають інші моделі і, зокрема, досвід Львова їм дуже сподобався. Я розповіла про нашу практику. На мою думку, успішність громадських рад у Львові можна пояснити кількома причинами: по-перше, фаховість. У радах працюють фахівці своєї справи, а не просто люди, які хочуть, грубо кажучи, контролювати міську раду. По-друге, громадські ради працюють при управліннях, а не загалом при міськраді. Теж важливо, що громадські ради не є чисельними. Відповідно, менша кількість людей – від 5 до 30 дозволяє громадській раді бути гнучкою і ефективно працювати».

Іванка Фединчук вважає головним завдання громадської ради покращення інструментів участі членів територіальної громади в управлінні містом.

«За час нашої роботи нам вдалось разом з експертами покращити Положення про електронні петиції, удосконалили Положення про місцеві ініціативи, яке нещодавно прийняла ЛМР. Зараз працюємо над Положенням про звітування депутатів міської ради. Це все стало можливим завдяки активному сприянні управління «Секретаріат ради» та депутатів, зокрема, отримуємо підтримку від голови комісії законності, депутатської діяльності та свободи слова  Юлії Гвоздович. Сподіваюсь, що і надалі ми будемо працювати над тим, щоб львів’яни мали більше інструментів участі громадян та могли активно  долучатись до місцевого самоврядування».

.