×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Старости новоприєднаних до Львова громад не ввійдуть у склад виконкому, – Петро Адамик

Хоч їх участь і передбачена новим регламентом роботи міської ради, проте поки що парламент не ухвалив закону, який остаточно врегульовує це питання.

Про нову структуру міської ради, а також про те, кого мер Львова Андрій Садовий пропонує включити у виконавчий комітет, у коментарі «Еспресо.Захід» розповів депутат Львівської міської ради, лідер фракції «Європейська Солідарність» Петро Адамик.

Проєкт ухвали щодо структури заступників міського голови та їх входження у виконком опублікувала на своїй facebook-сторінці журналістка Олександра Губицька.

Згідно з цим документом, в Андрія Садового буде вісім заступників, які автоматично увійдуть у склад нового виконкому. Для порівняння: за попередньої каденції їх було сім. Депутати ж вважають, що їх має бути не більше трьох-чотирьох.

«Найімовірніше, це попередній варіант ухвали, яка має бути доопрацьована. Депутати точно за таку структуру, за таку кількість заступників і такий склад виконкому не голосуватимуть. Тому що це знову буде зводитися до колективної безвідповідальності.

На мою думку, структура має складатись з керівників департаментів і трьох, максимум чотирьох заступників: відповідальний за фінансовий блок, за соціальну інфраструктуру, житлово-комунальне господарство і заступник з питань розвитку. Також фактично заступником є і секретар ради, і керуючий справами.

Навіть ще до обговорення, чи всі ці заступники мають увійти у склад виконкому. Взагалі, за законом, мінімальний склад виконкому – це міський голова, керуючий справами та секретар. Та право мера – пропонувати свою структуру і склад виконкому, а далі за це голосуватимуть депутати. Думаю, дискусії триватимуть до дня голосування до 4 лютого», – пояснив Петро Адамик.

Зазначимо, що такий склад виконкому, який оприлюднено у проєкті ухвали, суперечить регламенту, погодженому з міським головою та проголосованому більшістю депутатів.

 Згідно з цим документом, до виконавчого комітету входять: міський голова, його заступники, секретар ради, керуючий справами, представники Львівської обласної та районної рад, старости та представник ДСНС. Також – інші особи за поданням мера.

"Щодо представників обласної та районної ради, що мають увійти у виконком, то за них депутати голосували в регламенті, але чомусь це зникло у кінцевому варіанті цього документа від ЛМР. Будемо вірити, що це помилка і вони повернуться в текст регламенту", – додав депутат.

Також наразі немає кінцевого бачення щодо створення старостинських округів та участі старост у виконкомі.

«Така ситуація виникла, оскільки закон про це лише перебуває на розгляді у Верховній Раді. У попередній версії вони входили у виконком, а в тій, яку пропонують зараз, цього вже немає. Як буде остаточно – не відомо. Тож доки не буде прийнято цього закону, можливо, доведеться втілювати проміжний варіант, коли на цих територіях будуть умовні «представники міського голови». Вони будуть зачислені у департамент агломерації, але не будуть членами виконкому. А вже після законодавчого врегулювання будемо говорити про округи та старост», – пояснив Петро Адамик.

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.