Версія для друку

Ігор Зінкевич: «Виділені смуги» у Львові – це імітація, а не справжній розвиток громадського транспорту

Як громадський діяч і депутат ЛМР, не маю права зі сторони спостерігати за тими процесами, які відбуваються у нашому місті і стосуються його життєдіяльності. Мої виборці просять мене втрутитися у ситуацію, яка склалася в місті після того, як рішенням Міської комісії з безпеки дорожнього руху на магістральних вулицях міста були впроваджені т. зв. «виділені смуги для руху громадського транспорту», що навіть у часі коронавірусного карантину викликали дорожні затори, - пише на своїй сторінці у мережі Фейсбук депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич.

Депутат упродовж всієї депутатської каденції неодноразово скеровував звернення до керівництва міста із конкретними пропозиціями щодо удосконалення і покращення роботи міського громадського транспорту. Але вважає за необхідне всім пояснити свою позицію, яка стосується т.зв. «виділених смуг для руху громадського транспорту» і громадського транспорту загалом.

Насамперед депутат виступає за реальний розвиток громадського транспорту в місті Львові, і передусім – електротранспорту. Найбільш перспективним для нашого міста вважає тролейбуси із автономним ходом, які заряджають свої акумулятори від контактної мережі, а далі можуть без приєднання до мережі їхати у віддалені райони міста. «Щодо трамваю – то цей вид транспорту дорогий у будівництві інфраструктури, тому нові трамвайні лінії мають будуватися там, де прогнозується великий пасажиропотік. Без цього вони економічно не виправдані», - переконаний Ігор Зінкевич. Депутат нагадав, що вніс кілька пропозицій «План стійкої міської мобільності», на які, за його словами, отримав відписки.

Цей план, на думку депутата, має одну дуже велику ваду – він узагалі не містить розділу, який би регламентував роботу системи громадського транспорту в умовах надзвичайних ситуацій, як техногенного, так і природного характеру. «Коронавірусна інфекція, на жаль, робить найбільш небезпечними місця масового скупчення людей, до яких відноситься не тільки громадський транспорт, але і його зупинки із значним пасажиропотоком.
У той же час, громадський транспорт необхідний для того, щоб працювала економіка країни. Досвід кількох європейських країн – Чехії, Польщі та Латвії показує, що цілком можлива повноцінна робота громадського транспорту без великого ризику інфікування коронавірусом за умов використання пасажирами і водіями засобів індивідуального захисту та обмеження кількості пасажирів у салонах трамваїв, тролейбусів та автобусів, - пише Ігор Зінкевич -.
Що ж ми бачимо у Львові? Замість збільшення випуску громадського транспорту на лінію, наші «транспортні гуру» вирішили покращувати його роботу розстановкою знаків та малюванням розмітки – саме ці дії вони називають «створенням виділених смуг для громадського транспорту», які мають сприяти «порятунку Львова від автомобілів».
Депутат наводить чимало прикладів, де виділення смуг для руху маршрутного транспорту не вирішило жодних проблем із рухом громадського транспорту, але погіршило умови руху для інших учасників. Це і проспект Чорновола, і інші вулиці. «У тій формі, в якій виділені смуги для руху маршрутного транспорту зроблені у Львові – це проста формальність. Просто витрати коштів на знаки, на розмітку, без жодного ефекту», - переконаний депутат.

Водночас Ігор Зінкевич наводить приклад  найбільшого міста Туреччини – Стамбула, де «виділені смуги» – це не тільки розмітка і знаки, а системна інфраструктура. Висновок – щоб виділена смуга для руху громадського транспорту працювала, в неї повинні бути вкладені солідні кошти. Депутат переконаний, що смуги руху для громадського транспорту за прикладом Стамбула можуть бути реалізовані і у Львові. Зокрема, вони могли б з’явитися на вул. Науковій, Хуторівці та частині проспекту Червоної Калини за умови, що буде реконструйоване перехрестя вул. Стрийської, Наукової та Хуторівки та ін.

Детальніше.https://www.facebook.com/342661066428663/posts/532646304096804/?d=n

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.