×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Оксана Рубай: «Більшість питань соціальної сфери відтепер потрібно буде вирішували зовсім по-новому»

Впродовж усього періоду карантину комісія з гуманітарних питань ЛМР працювала  лише дистанційно – в режимі онлайн-нарад. Але назбиралося вже чимало запитань, які можна вирішувати лише в особистих зустрічах і спілкуванні. Цього тижня  вперше така зустріч відбулась «на живо». Ми запитали в члена комісії, депутатки фракції «Об’єднання «Самопоміч» Оксани Рубай – що нині найактуальніше.

  • Звісно, люди і їх матеріальна підтримка. Львів’яни в критичній фінансово-економічній ситуації.
  • Як так склалося, що саме Львів опинився у п’ятірці міст з найвищим показником безробіття, спричиненого карантином? Лише тому, до нас повернулося багато заробітчан, чи тому, що багато місцевих зайнято у сфері обслуговування і туризму?
  • І це також. Але є й інша причина. Попри те, що ми ведемо активну агітацію за офіційне працевлаштування, у нас все ще багато людей зайняті роботою у неофіційний спосіб. Так зручно багатьом недобросовісним працедавцям, так зручно і деяким самим працівникам. Але кризові ситуації демонструють великі мінуси таких компромісів. Але, якщо вже говорити про велику кількість заробітчан, котрі зараз повернулися на Батьківщину, то в цій ситуації також не все однозначно. З одного боку справді – маємо тисячі непрацевлаштованих людей. А з другого – це тисячі висококваліфікованих працівників, які вміють працювати на європейському рівні. Особисто я можу впевнено говорити про соціальну сферу: наші співвітчизники, котрі працювали в Італії чи Німеччині , тепер можуть надавати такі ж послуги і у нас, але на рівень вище, ніж ми звикли – вони знають і володіють високими стандартами соціальних послуг. Так, це коштує недешево, але воно того вартує: на таку людину ви можете повністю покладатися, до прикладу, щодо догляду за неповносправною дитиною чи людиною похилого віку.
  • Як тепер втримати таких фахівців в Україні?
  • Українці добре працюють…закордоном. Їй там цінують і , щойно закінчиться пандемія, будуть робити усе, аби таких робітників повернути назад. Але це стосуватиметься насамперед кваліфікованих спеціалістів. А от щодо галузі обслуговування, догляду, допомоги по господарству – багато європейців також постраждали фінансово і будуть економити. Тому не всі колишні заробітчани зможуть знову знайти там роботу. Їм, певно, варто буде подумати про застосування своїх сил і знань тут, вдома.

Я дуже раджу керівникам нашої держави серйозно підійти до вирішення цього питання: ми маємо зараз велику кількість фахових практичних українців, котрих варто залучати до роботи, зокрема, до соціальної сфери, яку потрібно повністю оновлювати. У більшості складається враження, що соціальна робота – лише для неблагополучних сімей чи людей з обмеженими можливостями. Але цей важкий період карантину нагадав: соціальна галузь охоплює усі сфери нашого життя – кожного з нас. Від допомоги по догляду за дітьми, котрі змушені зараз не відвідувати школу – до забезпечення життєдіяльності міста. Загалом гуманітарна сфера потребує переоцінки – відтепер багато речей потрібно буде планувати і робити по-іншому. Це стосується не тільки соціальної сфери, а  і охорони здоров’я, і медицини. Усі вони зараз на етапі реформування на загальнодержавному рівні. З одного боку – це зле, бо маємо зараз критичні обставини, а з другого – добре, бо ми одразу можемо враховувати усі виклики, які диктує COVID-19.

Оксана Рубай підготувала «Соціальна галузь в умовах карантину: Аналіз наслідків та перспектив». В наступному матеріалі «Висвітлення депутатської діяльності фракції «Об’єднання «Самопоміч» ми познайомимо наших читачів з її головними тезами.

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.