×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

З червня Львів ще більше підтримуватиме учасників бойових дій

Окрім одноразової матеріальної допомоги бійцям-мешканцям міста в розмірі 100 тис. грн., місто надаватиме ще й одноразову допомогу в розмірі 25 тис. грн. мешканцям міста, які перебувають на військовому обліку на території Львова та підписали контракт на строк не менше 3-х років для проходження військової служби у Збройних силах України.

Найкраще ситуацію з військовослужбовцями знає депутат ЛМР фракції «Об’єднання «Самопоміч»  ЛМР Олена Пасевич, яка впродовж багатьох років працює волонтером у Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій і стала прикладом успішного поєднання ініціатив громадськості і міської ради у цій галузі.

  • Олено, розкажи детальніше – кого саме стосується нова допомога?
  • Мова йде про мешканців міста Львова виключно. Згідно з даними за останні 5 років, прийом на контрактну службу відбувається так: при плані 600 осіб, в середньому прийом виконується на 65−70%, і з них лише 10% - це є мешканці міста Львова. Тобто це не перевищує 40−45 осіб. Якщо мова йде ще про тих контрактників по військовій частині міста Львова, то при підписанні ними контракту, так само в контексті останніх років, — це близько 20−25 осіб у рік. Тобто сукупна кількість таких військових — близько 70 осіб у рік
  • Я знаю, що Ти внесла деякі поправки. Які саме?
  • Вони стосуються того, що матеріальна виплата буде здійснюватися за поданням військових комісарів Львова, це ті, які вперше підписують контракт, і командира військової частини, місце дислокації якої є у Львові. Це дасть змогу долучити тих військових, котрі повторно цього року підписують чи ще підпишуть впродовж року контракт.
  • Неодноразово чуємо: чому тільки у Львові?
  • Ми два місяці, поки готували таку ухвалу, думали – як запровадити наші ініціативи по усій Україні. Від імені усіх депутатів ЛМР я звернулася до депутатів Верховної Ради з проханням запровадити на державному рівні таку виплату. Адже у нас – спільна мета: ще раз продемонструвати, що ми дійсно цінуємо усіх, хто став захисником батьківщини, а також – хочемо зупинити відтік з лав Збройних Сил, який, на жаль, відбувається. Днями отримали відповідь від Міністерства Оборони про те, що таку ініціативу підтримати не можуть, оскільки в бюджеті не закладені такі кошти. Ми не погодились з цим, і , як і обіцяли, вирішили, що раз не на державному, то на місцевому рівні будемо здійснювати матеріальні нагороди.

 

Нагадаємо, для підтримки воїнів АТО у Львові запровадили чимало соціальних програм. Зокрема, надається унікальна для України одноразова матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань у розмірі 100 тис. грн. Цю допомогу уже отримали 2 348 бійців. Також у Львові надано 98 квартир для учасників бойових дій та їхніх сімей.

 

  • Олено, ти увійшла до робочої комісії,
  • Було 22 запитання в переліку. Цього тижня, у вівторок, у нас відбулось перше засідання робочої групи – з мітингувальниками, депутатським корпусом і представниками виконавчої влади. Після такого засідання я, як представник депутатів, виходила на брифінг до людей під стінами міської ради, аби повідомити про ті домовленості, яких ми досягли. Зокрема, мій блок, який стосується захисту інтересів учасників бойових дій: це було питання будівництва кооперативного будинку і внесення змін до ухвали Захисту інтересів учасників АТО. На пленарному засідання сесії міської ради 6 червня ми домовилися з протестувальниками, що я це озвучую в протокольному дорученні. Я ці протокольні доручення озвучила і після цього знову вийшла до тих, хто ще залишався під стінами міськради. Чому уточнюю, бо ще після першого брифінгу багато активістів зібрати намети і пішли зі словами : Ми віримо Вам на слово, якщо Ви пообіцяли – то озвучите.
  • Які питання вже вирішуються?
  • Щодо будівельного кооперативу – в нас ніколи не було застережень. Більше того – ми всією фракцією вважаємо, що це дуже хороший приклад вирішення житлового питання. Однозначно – ми послідовні – будемо підтримувати створення такого житлового кооперативу з числа учасників АТО і будемо голосувати за виділення земельної ділянки. Вже є ряд земельних ділянок, зарезервованих для учасників АТО – це землі на Під Голоском. Щодо другого питання – про внесення змін до програми про Захист учасників АТО. На засіданні комісії з гуманітарних питань, членом якої я є, було розглянуто питання в присутності громадських організацій – про внесення ряду змін, які стосуються перегляду списків тих осіб, які підлягають під виплату тих 100 тисяч гривень, і тепер мова йде про розширення категорій. Також про продовження цієї програми ( зараз вона діє до 2020 року ). Війна триває. Коли ми розпочинали цю програму в нас на обліку було менше 4 тисяч учасників АТО, а зараз – більше 5 тисяч. Ми розуміємо, що термін потрібно продовжити, щоб виплатити усім. А я ще раз наголошую, що дійсно, за принципом справедливості, кожен учасник бойових дій повинен отримати виплату від міста. Також піднімалось питання про перегляд категорій, які підлягають забезпеченням житлом в рамках цієї програми. Ми ініціювали створення робочої групи, куди б увійшли і представники громадського середовища, і вже розпочали – фокус-групи, напрацювання цих змін – робота стартувала.
  • Оленко, як ти загалом оцінює ситуацію, котра склалася між міською владою і пікетувальниками?
  • Насамперед хочу сказати, що висловлення позиції я сприймаю від будь-якого середовища. Це нормально. Але! Спосіб висловлення цієї позиції – це інше питання. Я категорично засуджую те, що відбулось на виконкомі ЛМР, під час засідання якої двоє колег було ушкоджені – облиті фарбою, що спричинило негативні наслідки на їх здоров’я. Вважаю неприпустимою таку форму поведінки. Неприпустимо вживати такі методи, щоб висловитись.

Стосовно різних вимог. Одна з них – достроково припинити повноваження міського голови. Ми  усі знаємо, щоб таку ухвалу прийняти – потрібно щонайменше дві третини голосів. Без голосів фракції «Об’єднання «Самопоміч» - це неможливо, адже ми – найбільша фракція у львівській міській раді – 24 депутати. Ми зустрічалися для обговорення – фракція одноголосно заявила, що таку ухвалу ми підтримувати не будемо. Це почули інші і вже сьогодні така вимога не звучить. Математику ніхто не відміняв)

Щодо переходу спілкування між мітингувальниками і міськрадою у більш конструктивне русло. Це мені імпонує. Безумовно, є різні процеси в середовищах, безумовно, цей пік політичного накалу – існує, і він пов’язаний з виборами. З’являються різні акції. Але якщо виникають предметні побажання і запити, то має бути на них така ж конструктивна і предметна реакція і відповідь. На останньому пленарному засідання таку чіткість проявив депутатський корпус – за результатами протокольних доручень під час голосування їх підтримали усі фракції. Ми зацікавлені у вирішення болючих проблем, які виникають в середовищі. Я думаю, що це сприймається громадськістю: коли я виходила до людей, то я отримала цей позитивний фідбек, хочу це відмітити. І це додає мотивації до роботи і до вдосконалення програм.

Я хочу ще раз закликати усіх до конструктивного спілкування, а не витрачання свого ресурсу – часу, нервів, коштів – на феєричні піар-заходи, особливо, якщо вони приносять приниження і шкоду здоров’я людей.

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.