Версія для друку

7 правил здорової людини

Депутат Львівської міськради та сімейний лікар 1-ої Комунальної  міської поліклініки Львова Володимир Роп’як розповідає про кілька нескладних правил, які допоможуть стати здоровішим та якісно змінити життя на краще.

Водночас Володимир Ропяк наголошує на тому, що про здоров’я населення мають дбати і на рівні уряду: «Якість повітря жахлива. Уряд мав би прийняти програму на кілька десятків років, до 2050 року, наприклад, про відмову від двигунів внутрішнього згоряння. Також важливим є питання води. Очистка води шляхом хлорування – це погано. Потрібно знайти альтернативу, метод, який буде безпечнішим для здоровя громадян».

1.Правильно дихати.Про спеціальні дихальні практики розказувати тут немає потреби. Варто знати, що для більшості людей природним є діафрагмальне дихання. Спочатку робиться повний видих, потім живіт трохи відпускаємо, робимо вдих носом, втягуємо живіт, за рахунок чого піднімається грудна клітина і альвеоли насичуються киснем. А тоді робиться видих ротом.

У цьому акті дихання беруть участь діафрагма та м'язи живота і відбувається легкий масаж внутрішніх органів живота, кров ліпше насичується киснем, кисень ліпше надходить до головного мозку.

Дуже важливим є ритмічність дихання. Від цього залежать ритми електричних потенціалів у довгастому мозку, що довів фізіолог Ілля Сечєнов.

Правильне застосування дихальних вправ та короткочасних затримок дихання після видиху, а іноді й на висоті видиху підвищує стійкість організму до кисневої недостатності. Це позитивно впливає на ферментні системи, а також кровопостачання серця та мозку. Крім того, треба, щоби цілеспрямовано працювала свідомість, бо цілеспрямована свідомість є могутнім фактором мобілізації захисних сил організму. Вона здатна запобігти входженню у хворобу та розвитку патологічного вогнища збудника хвороби.

2.Фізичні навантаження.Йдеться не про піднімання штанги 12 годин на добу, а звичайну гімнастику. Якщо вам зручно, можна робити її зранку, але так само можна робити і увечері, але не пізніше, ніж за дві години до сну.

Комплекс вправ кожному варто вибрати самому з огляду на фізичний стан та вік. Але є основні вправи для м'язів рук, ніг, спини, живота, а також вправи, які покращують поставу. Якщо їх робити регулярно, то самопочуття однозначно поліпшується.

Будь-які вправи повинні тривати від 15 хвилин до півгодини. Але головне – їх потрібно робити для власного задоволення, без болю і надмірних навантажень. Робити і усвідомлювати, навіщо це робиться, можна навіть вголос промовляти щось на кшталт: «Я роблю зарядку і буду здоровим». Збоку може видатися дивним, але воно працює!

Не варто після великих перерв влаштовувати потужні випробування для організму, бо нічого, крім стресу, перевантаження не принесуть. А можуть закінчитися й зле. Не можна у перший день робити мостик чи стійку на голові. Достатньо робити легкі вправи, а коли організм звикне і буде готовим – продовжувати час вправ та збільшувати навантаження. Це суттєво покращує фізичний стан людини, а в комплексі з правильним диханням дає дуже хороший результат.

 3. Загартування. Повітряні та водні процедури призводять до вдосконалення терморегуляції організму, він ліпше  адаптується до перепадів температури, а відтак менше хворіє. Дуже добре, якщо ці процедури ідуть в комплексі з фізичними навантаженнями та правильним диханням.

4.Також важливо правильно засинати і правильно прокидатися.Правильно засинати – це повністю розслабитися. Але спочатку треба врівноважити дихання, як описували вище, щоби потім дати команду м'язам розслабитися і спокійно заснути. Найліпше засинати до півночі, бо гени пальцем не переб’єш. Наші предки лягали спати з курми і прокидалися так само – за кілька хвилин до сходу сонця. Якщо навчитися правильно розслаблятися і лягати спати, то можна висипатися за 4-5 годин та прокидатися сповненим сил і енергії.

Прокидатися так само треба не одразу, а поступово. Ранкова активізація свідомості і настрій на творчу активність на тлі релаксації м'язів звичайно впливають як сеанс гіпнозу першої стадії в стані неспання мозку. Як довів видатний фізіолог Іван Павлов, у напівдрімотному стані вища нервова діяльність підпорядкована особливим закономірностям. Слабкі подразники залишають у наших пам'яті та свідомості більш стійкі сліди. Тому, коли прокидаєтеся настроєні, все довкола здається чудовим, сонечко світить і пташки співають. У такому стані ви можете собі спланувати багато різного, і воно все вдається.

 5.Правильно харчуватися.Передовсім не їсти різного фастфуду: чіпси, сухарики, бургери, картопля «фрі» та інші «делікатеси» на кшталт майонезу. Треба свідомо відмовитися від страв «швидкого харчування», а натомість налягати на рибу, овочі та фрукти, і менше вживати жири та вуглеводи, якщо йдеться про дорослих. Та навіть якщо споживати жири та вуглеводи, але не їсти «хімії» і при цьому правильно дихати, займатися фізичними вправами і правильно спати, то негативний вплив від такої їжі буде мінімальний.

 6.Пити достатньо води.Не чаю, не кока-коли чи пива, а саме звичайної води. Зранку варто випити склянку води натщесерце, щоби запустити роботу організму приблизно за півгодини чи годину до сніданку. Пити треба на добу щонайменше півтора літра води, але варто робити це рівномірними порціями, щоби уникнути обезводнення. Вживання води поліпшує кровообіг та обмін речовин.

 7.Алкоголь і куріння.Якщо зловживати алкоголем чи викурювати сигарети пачками на день, звідки ж візьметься здоров’я? Алкоголь у великих дозах є такою ж отрутою, як фастфуд. Крім того, він звужує судини, виводить з організму воду, фактично робить людину хворою. Людина «з бодуна» мусить наступного дня пройти реабілітацію, щоби привести організм до нормального стану. Але чи треба було його в таку «нірвану» вводити? Куріння у «промислових масштабах» псує легені і може викликати онкологічні захворювання. Це загальновідомі речі, і додати щось нове складно.

Якщо дотримуватися цих простих правил, то людина через певний час матиме ліпше самопочуття, зможе виконати більше роботи за менший час і не ходити в аптеки по пігулки. Здорова людина випромінює задоволення від життя, вона менше нарікає на обставини та сама дає відчуття щастя оточуючим. Бодай задля цього варто вимкнути «Фейсбук», встати з дивана та пройтися до найближчого парку. Як писали колись в «Букварі» – все починається в житті з малого.