×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

У Львові впорядкують виступи вуличних музикантів

На засіданні виконавчого комітету ЛМР затвердили Концепцію організації вуличних виступів у громадських місцях міста. Метою Концепції є створення комфортних умов взаємодії мешканців, виконавців вуличного мистецтва, гостей міста та захист населення і пам’яток архітектури історичного ареалу міста від негативного впливу надмірного рівня шуму.

За словами ініціатора Концепції, депутата ЛМР Юлії Хомчин, у відповідь на її депутатське звернення була створена робоча група, до якої залучили представників різних сфер та компетенцій. Це представники департаменту розвитку, управління культури, фахівці з юридичного управління, самі вуличні музиканти.

«Робоча група з напрацювання концепції з врегулювання вуличного мистецтва свою роботу розпочинала з аналітики цих практик та співставляння їх з нашими реаліями, можливостями адаптації та створення таких, які будуть найкращими саме для Львова. Мало яке з українських міст у своєму житті та повсякденні має таку проблему як «вуличне мистецтво», та й чи є це виключно проблемою? Сам факт присутності на вулицях Львова мистецтва я не вважаю проблемою, а невід’ємною частиною образу міста, його особливої атмосфери. Переконана, багато львів’ян та гостей мають схожі думки, проте останнім часом зросла чисельність скарг, претензій та критичних висловлювань, пов’язаних з формами і способами, масштабами та якісними критеріями демонстрації мистецтва, а це далеко не сама лише музика. Люди скаржаться на якість, на репертуарну складову, на підсилення звуку, на вибір митцями локацій, на мову, якою виконуються твори, на безпечність умов виконання ( до прикладу, якщо йдеться про вогняні шоу ).

Власне, з огляду на це я ініціювала розпочати процес вирішення цієї проблеми. Багато європейських міст, туристичних міст мають схожі ситуації та дієві практики їх вирішення. Робоча група з напрацювання концепції з врегулювання вуличного мистецтва свою роботу розпочинала з аналітики цих практик та співставляння їх з нашими реаліями, можливостями адаптації та створення таких, які будуть найкращими саме для Львова. Напрацювання ефективного механізму та інструментарію вимагає тривалого діалогу з усіма сторонами, ініціювання змін до законодавства, створення відповідальних за процес інституцій та багато іншого. Сьогодні ця концепція схвалена і вона є першим дієвим кроком у цій площині. Дуже важливим моментом є розуміння того, що мова йде не про «цензуру» та бажання обмежити чиїсь права та свободи, швидше про потребу і намагання створити такі умови, які б не викликали агресії, не створювали конфліктних ситуацій та дискомфорту для львів’ян, гостей міста, самих митців. За врегулювання цієї сфери часто виступають і самі музиканти, представники мистецьких середовищ Львова».