Версія для друку

Мирослав Данилків: «Договір про організацію перевезень знову затвердили кулуарно»

Днями у мерії затвердили новий договір на перевезення. Але, як вже прийнято у нашій Ратуші, документ приймали кулуарно, похапцем, без попереднього оприлюднення та обговорень.

На мою думку, для початку потрібно було розробити та затвердити Положення про проведення конкурсу на організацію перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування. А вже у цьому Положенні мав бути типовий договір, на основі якого можна було б робити правки та пропозиції для шліфування та створення якісного документу.

Але Положення немає до сьогодні. Договір, який затвердили 2 лютого, прийняли в авральному порядку. Засідання провели півдев’ятої ранку. В порядку денному цього проекту рішення не було, а на розгляд подали в частині “Різне”. Ми як депутати та члени інженерної комісії навіть не мали змоги з ним ознайомитися.

Позитивним є те, що у договорі перевели пасажирські перевезення з маршрутного таксі у звичайний режим. Це передбачає зупинки в окремо виділених місцях і згідно з затвердженим графіком. Тобто тепер кожен знатиме точний час прибуття автобуса у відповідному місці. Раніше у маршрутному таксі ми могли знати лише час початкової і кінцевої зупинки. Тепер же матимемо розклад руху впродовж усього маршруту.

Разом з тим, у вже затвердженому документі не прописали багато важливих речей:
- Якщо перевізник не дотримуватиметься визначених вимог, йому накладатимуть штраф. Але за якою процедурою ці штрафи стягуватимуться? Не відомо.

- Не прописано, яким чином будуть здійснювати перевірки перевізників, якщо вони порушуватимуть умови договору. Вказали: на основі акту представників організатора перевезень та перевізника. А якщо перевізник не захоче підписати акт, як тоді буде? Як діятимуть?

- В договорі вказано, що одним із показників якості, за яким перевізник оцінюється та може бути оштрафований, є наявність інформації для пасажирів. Що за інформація? Про що конкретно йде мова?

- Аналогічно і про кількість скарг на перевізника, що також розглядають як показник якості його роботи. На основі цього він може бути оштрафований. Але яким має бути механізм оцінки всіх отриманих скарг? Хто визначатиме: штрафувати чи ні?

- Як здійснюватиметься перевезення пільговиків? Чи увійдуть у їх перелік пенсіонери? І яким чином відбуватиметься порядок компенсацій за пільги? Чи буде місто повністю покривати ці витрати, чи частково? Все це, нібито, пропишуть у додаткових угодах до договору. Але наразі затвердженої такої додаткової угоди немає.

Складається враження, що міську раду все влаштовує. Якісь косметичні зміни вносяться, але надалі ситуація буде такою, яка є. Тобто транспорт і далі буде їздити, як і їздив. Впливу на порушення перевізників не буде. І чиновники надалі говоритимуть про неякісні перевезення приватників і вимагатимуть виділення коштів на ЛКП.