Версія для друку

На Личаківському кладовищі освятять таблицю на гробниці Львівської капітули

У суботу, 25 листопада, о 12.00 на Личаківському кладовищі відбудеться освячення таблиці з іменами митрополитів, похованих у гробниці Львівської капітули на Личаківському кладовищі. Про це під час прес-конференції повідомив депутат Львівської міської ради, голова Клубу української греко-католицької інтелігенції та меценат проекту Роман Грицевич.

З його слів, для відновлення гробниці докладено багато зусиль громадських діячів, які досліджували імена та прізвища митрополитів та єпископів.

«Освячення таблиці з іменами митрополитів та єпископів – це наша данина пам’яті цим видатним людям, які берегли і захищали нашу віру та мову. Це, зокрема, митрополит Григорій Яхимович – перший голова Головної Руської Ради, який звернувся до австрійського імператора з петицією про необхідність запровадити в школах і громадських установах українську мову, забезпечити українцям доступ до всіх посад. Це також митрополит Спиридон Литвинович, який «приказував всім душпастирям уживати в проповідях, промовах до народу і при науці релігії лишень руської народної мови», - розповів Роман Грицевич.  

Зі слів Василя Шпіцера, в часи комуністичної влади гробниця була занедбана, дуже пошкоджена і з часом могла зруйнуватись.

«Українська греко-католицька церква завжди підтримувала українську мову, незважаючи на величезний тиск з польської і російської сторін (москвофілів).  Тому більшовики, коли захопили нашу землю, одразу ліквідували греко-католицьку церкву та знищили пам’ятки. Із здобуттям Незалежності історичну споруду гробниці поступово відновили і реставрували. Однак на гробниці  бракувало таблиці з переліком захоронених. Тому Клуб української греко-католицької інтелігенції проявив ініціативу і провів тривалу роботу щодо визначення правильних імен і прізвищ упокоєних, а також достовірних дат їхнього народження й смерті. Остаточна редакція таблиці погоджена з Митрополитом Львівським Ігорем Возьняком і схвалена Блаженнішим Святославом Шевчуком», - повідомив Василь Шпіцер.  

На думку Капелана Львівської міської ради Павла Дроздяка, важливо пам'ятати імена цих достойників церкви, адже у важкі часи  вони стали будителями і просвітителями Галичини.

«Питання відновлення історичної справедливості – це є фундаментальне питання. Адже коли ти не маєш коріння, ти не маєш свого майбутнього. Тому що будь-який супротивний вітер може зруйнувати все, що ти будуєш на піску. Крім цього, особисто я маю дуже особливе набожество. Тому що в гробівці похований отець Ісидор Дольницький, уставом якого ми користуємось як церква ще по сьогодні. Дякуючи Клубу греко-католицької інтелігенції, ми можемо черпати із скарбниці вічності, адже ці достойники церкви у важкі часи стали будителями і просвітителями Галичини. Тому так важливо знати їхні імена».

Довідка. Гробниця Львівської капітули була збудована для поховань заслужених  діячів Української Греко-Католицької Церкви – митрополитів, єпископів, крилошан. Сьогодні у Гробниці покояться 3 митрополити, 23 єпископи і крилошани, а також священник – страждалець за греко-католицьку церкву.