×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Депутатський запит щодо ситуації із дошкільними закладами освіти

У 2017 році у Львові склалась непроста ситуація із зарахуванням дітей до дошкільних навчальних закладів. Відповідно до даних управління освіти ЛМР у Львові стабільно зберігається надвисокий рівень навантаження дітей у дошкільних навчальних закладах з розрахунку на 100 місць - 175 осіб у 2017 році! Це один із найвищих показників наповненості ДНЗ в Україні.

У зв’язку з цим в 2017 році при формуванні груп у ДНЗ фактична кількість дітей перевищує планову наповнюваність (групи для дітей до трьох років – більше 15, від трьох – більше 20 дітей, що порушує вимоги Нормативів наповнюваності груп дошкільних навчальних закладів затверджених наказом Міністерства освіти і науки України No 128 від 20.02.2002), а при зарахуванні дітей до ДНЗ батьки отримали численні відмови.

При цьому не зрозумілим є порядок доповнення планової кількості місць у групах до фактичної. Відповідно до даних управління освіти ЛМР, відхилення від планової наповненості груп до фактичної коливається в межах 50% в середньому по Львову. Таким чином створюється можливість корупційного зловживання, коли завідувач дитсадка самостійно може доповнювати групи дітьми. Така ситуація за словами батьків - львів'ян і відбувається у міських ДНЗ.

Із 15 серпня у Львові запрацювала нова платформа для електронної реєстрації дітей у ДНЗ, однак при роботі із цією системою виникло чимало складнощів: зникав доступ до особистого кабінету електронної реєстрації, зареєстровані у системі заявки зникали із бази даних, порядковий номер реєстрації не гарантував місця в ДНЗ, тощо. В результаті до депутатів звернулась велика кількість батьків, схвильованих ситуацією що склалась, і які вважають, що при реєстрації у системі мали місце маніпуляції та особистий вплив завідуюючих ДНЗ та власника електронної бази даних. Така ситуація дає підстави сумніватись, що система здатна забезпечувати прозорий процес реєстрації в ДНЗ та не буде породжувати корупційні ризики у наступних роках.

Також, на мою думку, недоцільною нормою  в Положенні про порядок набору, обліку та забезпечення  прозорості у зарахуванні дітей до дошкільних навчальних закладів м. Львова є можливість реєстрації новонароджених дітей до одного року з 1 січня наступного року за роком народження. У 2017 році близько 2000 батьків одночасно реєстрували свою дитину у ДНЗ у Новорічну ніч, що викликало чимало технічних неполадок, які працівники управління освіти могли виправити лише після завершення державних вихідних, що створило серйозну соціальну напругу серед львів’ян.

Багато питань викликає і стан навчально - ігрових матеріалів, ігрового та спортивного обладнання, які дуже часто не відповідають вимогам сучасності, і є застарілими, що показала перевірка готовності ДНЗ до навчального року членами громадської ради при управлінні освіти ЛМР.

З огляду на викладене та керуючись ст. ст. 19, 21 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»,

ПРОШУ:

  1. Надати копії документів про використані кошти на розробку та підтримку електронної системи реєстрації в дошкільні заклади міста Львова http://edu.smart.lviv.ua.
  2. Внести зміни до порядку набору, обліку та забезпечення прозорості у зарахуванні дітей до дошкільних навчальних закладів м. Львова в частині публікації інформації про ДНЗ, а саме: інформацію про граничну наповненість груп; кількість та перелік поданих заяв для зарахування до групи в загальному порядку; перелік зарахованих дітей до ДНЗ; наявність вільних місць у ДНЗ. Та зобов’язати керівників ДНЗ постійно оновлювати інформацію про наявність вільних місць на зарахування дітей у новому навчальному році.
  3. На засіданні профільної депутатської комісії переглянути та внести зміни до Правил про порядок набору, обліку та забезпечення прозорості у зарахуванні дітей до дошкільних навчальних закладів  м. Львова від п. 9 до п. 14, оскільки вони не забезпечують надійності та прозорості електронної реєстрації в ДНЗ.
  4. Надати копії основних техніко-економічних показників об’єктів будівництва, які надали містобудівні розрахунки, та яким були видані містобудівні умови та обмеження щодо забудови земельної ділянки на проектування та будівництво об’єктів архітектури та містобудування протягом 2017 року.
  5. Надати копії підтверджуючих документів щодо забезпечення об’єктів будівництва дитячими дошкільними закладами відповідно до ДБН “Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень ДБН 360-92” та на підставі яких були видані містобудівні умови та обмеження щодо забудови земельної ділянки на проектування та будівництво об’єктів архітектури та містобудування протягом 2017 року.
  6. Передбачити кошти у 2018 році на оновлення навчально - ігрових матеріалів і ігрового та спортивного обладнання в ДНЗ.