×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

У Львові відбулася прес-конференція про книгу Володимира Чистуха «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара»

Сьогодні, 24 липня, у Львівській міській раді з  ініціативи депутата ЛМР Романа Грицевича відбулася прес-конференція на тему: «Презентація книги Володимира Чистуха «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара». Участь у прес-конференції взяли Роман Грицевич, депутат ЛМР; Марія Рипан, племінниця Блаженнішого Любомира Гузара; Володимир Чистух, автор книги; Орест Малець, директор Львівського музею історії релігії.

Депутат Львівської міської ради Роман Грицевич, відкриваючи преc-конференцію, наголосив на тому, що це унікальна книга, завдяки якій львів»яни дізнаються багато нового про  Блаженнішого Любомира Гузара.

«Блаженніший Любомир Гузар для нашого українського народу є надзвичайно великою постаттю.  Тому такі книги потрібні у  дні, які переживає наша держава, коли триває війна. Про Блаженнішого Любомира Гузара я би сказав словами Митрополита Андрея Шептицького: «Немає іншої дороги до спасіння, як витривалість, лагідність, вірність у сповненні щоденних обов’язків».

Автор книги Володимир Чистух розповів про роботу над книгою, яка присвячена знаменитій, висококультурній, інтелігентній, аристократичній родині Гузарів, її родоводу. Він, зокрема, зазначив, що понад півстоліття парохом у Завалові був Дмитро Гузар – прадід Блаженнішого. Саме на Завалівській землі виросли його діти. Про авторитет отця Дмитра свідчить той факт, що у нього гостював сам Іван Франко, був на Великодньому Богослужінні у місцевій церкві і навіть написав нарис «Два образи в церкві Завалівській».

До речі, передмову до цієї книги  написав сам Блаженніший Любомир Гузар. У своєму передньому слові Владика зазначив:«Саме цей священик, Дмитро Гузар, який довгі роки був душпастирем Завалова (1856−1908), і то дуже шанованим та улюбленим, є моїм прадідом. Він і його дружина Кароліна були батьками Лева, який мав сина Ярослава. Останній був моїм батьком. Власне, назва цієї книжечки говорить про мої корені, про моє походження. … Історія родини Гузарів, представлена у спогадах, – це не є щось виняткове, а радше типовий образ життя в другій половині ХІХ століття, у десятиліття, які становили період підготовки до важливих подій в житті нашого народу наступного століття і, може, наших часів».

На презентацію книги до Львова з Канади завітала племінниця Блаженнішого Любомира Гузара - Марія Рипан, яку можна назвати співавторкою книги.  Вона передала унікальні фотографії із сімейного архіву. Пані Марія під час прес-конференції поділилася спогадами про свої останні зустрічі з Блаженнішим. «Він був задоволений, прочитавши книжку, адже у ній автор зібрав чимало цікавих матеріалів про родину Гузарів, про те, які це  були висококультурні люди, як вони допомагали суспільству, і якою високою була культура тих часів».

Орест Малець, директор Львівського музею історії релігії повідомив, що завтра, 25 липня, о 16.00 у Львівському музеї історії релігії відбудеться презентація книги Володимира Чистуха «Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара». У ній візьмуть участь усі, хто причетний до створення книжки, високоповажні гості. Початок о 16.00.