×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Підтримка приватних шкіл і садочків дозволить зменшити вартість навчання у них, – Валерій Веремчук

Фінансова підтримка приватних шкіл і садочків із бюджету міста дозволить зменшити вартість навчання у них. Також у перспективі послабить економічні навантаження на казну Львова.

Про це розповів один із ініціаторів ухваленої «Програми фінансової підтримки дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів м. Львова приватної форми власності на 2017 рік», депутат Львівської міської ради керівник фракції «Народний контроль» Валерій Веремчук.

За його словами, за ідею програми взяли досвід Риги, де депутат побував два роки тому у рамках проекту з обміну досвіду з країнами ЄС від Інституту політичної освіти.

«Латвія, як пострадянська країна, мала ті ж проблеми із дитячими садочками, що і ми. У 90-х роках приміщення віддавали в оренду, закривали. Пізніше виник брак із місцями, групи були переповнені. Водночас відновлювати старі заклади – дорого і довго. Тож, як розповів нам тоді керівник найбільшої фракції у міськраді Риги, місто вирішило зробити ставку на розвиток приватної освіти. Там порахували, що вигідніше вкладати кошти у приватні школи і садки, таким чином зменшувати вартість навчання у них. Водночас місто економитиме на капітальних витратах», – пояснює Валерій Веремчук.

Економічну доцільність такого варіанту для Львова також доводять підрахунки. Для прикладу, щоб відновити один комунальний садочок треба близько 20 млн грн. Натомість річне фінансування ухваленої програми обійдеться бюджету у 2017 році у 4,63 млн грн – 2,7 млн для шкіл і 1,9 млн – для дитсадків. Таким чином підтримка одного «приватного» учня місту вартуватиме у 2 тис грн. на рік, дошкільнятка – 2,4 тисячі. Для порівняння, у комунальних освітніх закладах цифри такі – 17 тисяч на одного вихованця садочка, і 9 тисяч – на учня.

«Ухвалення програми – перший крок до підтримки приватної освіти. Але, думаю, незабаром матимемо позитивний результат. Приватна освіта, отримавши підтримку, стане доступнішою для більшої кількості батьків, зросте попит на такі заклади, їх кількість зростатиме. Водночас місто зможе скеровувати зекономлені на капітальних витратах кошти і на загальну освіту, і на різноманітні освітні програми», – резюмував Валерій Веремчук.