×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Львів підтримує учасників АТО-добровольців

На пленарному засіданні Львівської міської ради прийнято комплексну програму підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей – мешканців Львова. Відтепер учасники бойових дій-добровольці отримують ті ж пільги, що й військовослужбовці. А сім'ї бійців, які загинули, пільгу у розмірі 100% та матеріальну допомогу до дня матері та дня батька.

Програма викликала жваве обговорення у сесійній залі і буде доопрацьована депутатами з залученням учасників АТО.

Коментар від представника фракції "Самопоміч", депутата Львівської міської ради Олени Пасевич:

"В цій комплексній програмі, яка сьогодні виноситься на голосування, ключовим є намагання міста навести справедливість щодо бійців-добровольців. Як ми знаємо, при Львівській міській раді діє комісія, яка видає посвідчення учасника бойових дій. Ці посвідчення діють в межах нашого регіону. Відповідно, якщо доброволець приходить у відділ соціального захисту з цим посвідченням, ця програма передбачає, що йому будуть встановлені ті самі пільги, що надані військовослужбовцю. Тобто на рівні 75% щодо сплати комунальних послуг (на житло, газ, електропостачання, водопостачання) - всі ті пільги, які були надані військовослужбовцям. Якщо цього не дає держава, то ми підійшли з такою думкою, що це буде справедливо і ми будемо робити це за кошти місцевого бюджету. Таким чином громада міста Львова дякує цим хлопцям, які на початку війни виявили таку свою громадянську позицію.

Ця комплексна програма в першій редакції була прийнята ще в липні 2014 року. Зрозуміло, що з того часу характер забезпечення змінився. Коли вона приймалась, не було навіть загальнодержавних механізмів і бачення, як підтримувати учасників АТО. Тому ця програма сьогодні структурована відповідно до тих потреб, які є на рівні держави.

На жаль, державне законодавство врегульоване так, що поки учасник АТО живий-здоровий, його родина має 75% пільги і сплачує тільки 25%, а коли він загинув - 50%, тобто платежі раптом збільшуються. Це якийсь нонсенс. Тому, на рівні місцевого бюджету, в програмі вноситься пропозиція, щоб родинам загиблих встановити пільгу 100%: 50% - з державного, 50% - з місцевого бюджету.

Також є ряд заходів по підтримці інвалідів-учасників бойових дій щодо реабілітації, щодо підтримки частин матеріального постачання тих, що знаходяться у Львові.

Ще одним нововведенням є вшанування та належна увага до батьків загиблих героїв. Надання матеріальної допомоги до дня батька та дня матері батькам загиблих героїв. Від імені громади ми хочемо подякувати їм за таких синів", - розповіла Олена Пасевич, депутат від фракції "Самопоміч" Львівської міської ради".