×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Львівська «Самопоміч» звертається до Верховної Ради, щоб мешканці гуртожитків сплачували лише за спожиту електроенергію

Містяни можуть приватизувати кімнати у гуртожитках, проте змушені переплачувати за електроенергію, адже закон не дозволяє мешканцям гуртожитків встановлювати індивідуальні лічильники. Аби вирішити цю проблему, депутат Львівської міськради фракції «Об’єднання «Самопоміч» Любов Давидович звертається до Верховної Ради.

З 2009 року приватизовані гуртожитки не набувають статусу житлового будинку. Водночас, встановлювати індивідуальні лічильники на електроенергію можна лише за наявності такого статусу. Тому мешканці гуртожитків змушені сплачувати за показниками загальнобудинкового лічильника.

«Загальний засіб обліку враховує електричну енергію, спожиту усіма мешканцями гуртожитку, витрати електричної енергії в елементах мереж (нагрів елементів мереж, контактних з'єднань тощо), споживання електричної енергії на загальні потреби гуртожитку (освітлення сходових клітин, роботу насосів, ліфтів тощо). У разі використання контрольних індивідуальних лічильників окремими мешканцями, показники, зафіксовані вказаними приладами, завжди будуть меншими від споживання, зафіксованого загальним засобом обліку», – йдеться у запиті Любові Давидович.

Аби вирішити цю проблему та надати змогу мешканцям гуртожитків сплачувати лише за спожите, депутат звертається до Лева Підлісецького, члена Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, та Альони Бабак, заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, з проханням внести відповідні зміни до нормативних документів для забезпечення законних прав та інтересів мешканців гуртожитків з метою надання їм змоги реалізувати своє право на укладення індивідуальних договорів про користування електричною енергією між ними та енергопостачальною компанією.

Нагадаємо, на сьогодні у Львові є ще 20 гуртожитків, які не перейшли у комунальну власність. І нещодавно Любов Давидович очолила наглядову раду з питань вирішення проблем гуртожитків.