Версія для друку

Львівські депутати пропонують інноваційний спосіб переробки ТПВ

У Львівські міській раді відбулась прес-конференція «Інноваційний спосіб вирішення сміттєвої кризи міста Львова» за участю депутатів Львівської міської ради Юрія Кужелюка, Романа Іванціва та винахідника Анатолія Архипчука.

Під час прес-конференції Юрій Кужелюк розповів про результати проведення експерименту із газовим генератором.

«Пристрій працює як піролізна установка. Ми запросили представників з «Львівтеплоенерго» та санстанції, які вимірювали вміст  шкідливих речовин на виході. У контейнер засипали звичайне львівське сміття, яке закрили вакуумом, щоб не було доступу повітря, а знизу почали підігрівати до високих температур. Після цього сміття починало тліти і виділяти газ. На виході ми отримали досить високу теплову  енергію».

Винахідник пристрою Анатолій Архипенко вважає, що такі пристрої могли б вирішити питання опалення у всій області.

«Ця установка дає можливість дозовано подавати газ на спалювання. При розігріві сміття до високої температури під час спалювання починає виділятись газ. Газовий генератор дає можливість, як карбюратор в машині, дозовано додавати повітря і газ. Також є можливість регулювати виділення газу. Тому цей прилад міг би давати полум’я на котли. Якби ці установки можна було установити в промислових масштабах, ми б зняли проблему опалення не тільки в містечках, а й в області».

Як повідомив депутат Львівської міської ради Роман Іванців, результати аналізів після експерименту перевищили всі очікування.

«Я особисто був вражений і навіть не очікував таких результатів. Бо показники санстанції були набагато кращі, ніж від газових котлів. Наприклад, показник чадного газу – 7, а у газовому котлі – 50. Тобто на виході не утворюється практично ніяких шкідливих речовин. В Європейських сміттєспалювальних заводах на виході залишається до 30 % попелу і пилюки. В нашій ситуації залишається менше 10 % попелу. Найкраще в такий спосіб утилізовується органіка, яку треба спресувати, щоб виділити звідти воду. Для того, щоб досягти вищого рівня життя, потрібно прийняти якесь нестандартне рішення. Мені здається, що цей спосіб і є одним з таких рішень вирішення питання. Із таким підходом із сміттям не буде проблеми, а за ним стоятиме черга, бо його будуть купувати».

Зі слів Юрія Кужелюка, найважливіше зараз розробити інженерне рішення – як пресувати сміття, завантажувати його та розвантажувати.

«Нестандарті ситуації вимагають нестандартних підходів. Наша пропозиція – збудувати в місті експериментальну установку.  Я це питання обговорював з міським головою і тепер очікуємо на результат».

 

Додамо, за словами розробників, за попередніми розрахунками, газові генератори на 30 куб. можуть переробляти 20 тонн сміття на добу, а коштуватиме він - в межах 1 млн. грн.  

 

 www.youtube.com/watch?v=F1ONmq3Xkb4