Версія для друку

Львівська міська рада пропонує, як зменшити смертність серед новонароджених

Збагачення борошна фолієвою кислотою дозволить не тільки врятувати сотні новонароджених дітей, а й скоротити майбутні витрати із держбюджету. Із такою пропозицією подолання епідемії вад невральної трубки у новонароджених до Прем’єр-міністра України, Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства аграрної політики звернулися депутати Львівської міської ради.

Вроджені вади розвитку – одна з основних причин смертності новонароджених дітей в Україні. Серед найчисельніших вад – вади невральної трубки (ВНТ), які зазвичай проявляються як спінабіфіда (відкритий спинний мозок) та аненцефалія (відкритий головний мозок).

«На щастя, ми маємо можливість зупинити епідемію ВНТ і в майбутньому врятувати сотні новонароджених дітей. Для цього існує просте, ефективне і фінансово незатратне рішення – збагачення борошна (фортифікація) фолієвою кислотою. Це міжнародна практика, яка дозволила зменшити показники ВНТ до 50% у таких країнах як США, Канада, Чилі та ряду інших», – зазначив ініціатор звернення, депутат Львівської міської ради фракції «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Дворакевич.

За словами депутата, фолієва кислота – вітамін груби В, який допомагає попередити близько 75% випадків вад невральної трубки. Достатньо вживати фолієву кислоту за 3 місяці до зачаття і перші 2-3 місяці вагітності.

«Понад 10 років МОЗ України рекомендує усім жінкам репродуктивного віку вживати фолієву кислоту, однак рекомендації виконують не більше 10% жінок. Крім того, половина вагітностей неплановані, як наслідок жінки починають вживати фолієву кислоту надто пізно, що не дає жодного позитивного результату», – розповів Андрій Дворакевич.

Відтак, депутати звернулися до Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства аграрної політики України, аби напрацювати загальнодержавну програму з фортифікації борошна фолієвою кислотою.

«Україна уже має можливості для цього, адже фортифікує борошно, яке іде на експорт. Якщо ми почнемо збагачувати борошно для внутрішнього ринку, то щорічно зможемо попередити близько 800 випадків ВНТ. Крім того, з кожної гривні інвестованої в профілактику, держбюджет збереже у 20 разів більше через майбутнє скорочення соціальних виплат дітям-інвалідам з ВНТ, адже їх буде в рази менше», – йдеться у зверненні.

Довідка
За даними міжнародної благодійної організації «ОМНІ-мережа», яка здійснює популяційний моніторинг вроджених вад за міжнародними стандартами, поширеність ВНТ в Україні коливається від 21-25 на 10 тис. живонароджених дітей на території Полісся до 14-18 на 10 тис. в інших регіонах України. Щороку близько 23% дітей з ВНТ помирають, решта залишається інвалідами. Це найвища частота вад в усіх Європі, яка свідчить про епідемію ВНТ в Україні.