×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Депутатський запит про внесення змін до ухвали, що регулює заборону виступів проросійських артистів у Львові

В умовах російської агресії, а, відповідно, й напружених російсько-українських відносин, справедливою є заборона російської пропаганди та інформаційного впливу. Саме тому на державному рівні вживаються заходи щодо недопущення жодних проявів такої пропаганди та впливу. Зокрема, Служба безпеки України сформувала списки осіб, які виступають проти територіальної цілісності і суверенітету України. Щодо таких осіб прийняті постанови про заборону їх в'їзду в Україну.Вживаються також інші необхідні заходи (заборонена російських пропагандистських каналів тощо).
Щоб долучитися до вирішення цієї проблеми, 21 квітня депутати Львівської міської ради підтримали проект ухвали "Про заборону проведення концертів та інших розважальних заходів на території м. Львова представниками українського та іноземного шоу-бізнесу, котрі під час де-факто російсько-української війни підтримують агресію Російської Федерації, пропагують сепаратизм в Україні" (далі - Ухвала). Як відомо, депутати проголосували лише за назву документу, його текст згодом був розроблений редакційною комісією Львівської міської ради. Зокрема, положення Ухвали містять заборону проведення концертів та інших розважальних заходів на території Львова представникам українського й іноземного шоу-бізнесу, котрі підтримують агресію Російської Федерації, пропагують сепаратизм в Україні, завдають образи честі та гідності українського народу, проводять концерти на території анексованої АР Крим, тимчасово окупованих окремих районах Донецької і Луганської областей, на території Російської Федерацію, при цьому відкрито не підтримуючи у будь-який спосіб проведення Антитерористичної операції.
Ухвала діє в нашому місті вже майже 6 місяців. Таким чином, львів’яни мали змогу «відчути на собі» її дію та побачити недоліки у діючому регулюванні заборони проведення концертів та інших розважальних заходів.
Зокрема, прийнятий акт містить оціночні (суб’єктивні) норми, через які важко оцінити – підтримує артист агресію Російської Федерації чи ні. Саме тому сумнівні активісти використовують його як прикриття. Тримаючи в руках Ухвалу, вони приходять озброєними під стіни концертних залів, та залякують артистів, організаторів та глядачів, зриваючи концертні заходи.Частими стали випадки, коли львів’яни вже придбавши квитки на концерт, не могли на нього потрапити через його скасування або ж побоювання потрапити «під гарячу руку» активістів. Через це, станом на сьогодні люди бояться наперед купувати квитки на культурні події, адже нема жодної гарантії – відбудеться захід чи ні?!
Ситуація, що склалась, негативно впливає на імідж Львова як культурної столиці України. Кількість концертних заходів зменшилась, ринкова кон’юнктура погіршилась, а квиткові сервіси потерпають від збитків. Наслідком такої ситуації є, окрім неможливості львів’ян насолодитися творчістю улюблених виконавців, також і зменшення надходжень до бюджету.
Аналізуючи вищеописану ситуацію, очевидним є те, що Ухвала потребує коригування. Зокрема, доцільно запровадити процедуру, відповідно до якої орган, що веде облік гастрольних заходів, власники (уповноважені ними органи чи особи) стаціонарних сценічних майданчиків та інші підприємства, установи та організації при організації гастрольних заходів на території Львова зобов’язані дотримуватись обмежень, встановлених Службою безпеки України.
Враховуючи зазначене та керуючись ст.ст. 13, 21 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” ст. 49 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”,

прошу Вас:
1. Підготувати та винести на наступне пленарне засідання сесії міської ради зміни до ухвали від 21.04.2016 № 399, зокрема, передбачити заборону проведення концертів та інших розважальних заходів на території Львова лише тим представникам шоу-бізнесу, які включені Службою безпеки України до списку осіб, що виступають проти територіальної цілісності і суверенітету України.
Про результати розгляду зазначеного звернення прошу повідомити мене у термін визначений ч.2 ст. 13 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад».