×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Депутатський запит Ігора Дяковича

Щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21.01.2015 року № 10 «Про затвердження переліку анатомічних дефектів, інших необоротних порушень функцій органів і систем організму, станів та захворювань, за яких відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду» та наказу МОЗ № 561 від 05.09.2011 року «Про затвердження Інструкції про встановлення груп інвалідності»

Подаємо повнотекстово:


Звертаюсь до Вас за підтримкою, адже лише об’єднавшись у своїй позиції, спільними зусиллями ми зможемо допомогти тисячам інвалідів, що мають ампутацію кінцівок, здобути статус, який належить їм по праву - інваліда ІІ групи. Ця добра справа значно їм допоможе.


Відповідно до «Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 № 1317, підставою для встановлення ІІ групи інвалідності є стійкі, вираженої важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, травмою або вродженою вадою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності особи, при збереженій здатності до самообслуговування та не спричиняють потреби в постійному сторонньому нагляді, догляді та допомозі, в тому числі обмеження здатності до самостійного пересування ІІ ступеня – здатність до самостійного пересування з використанням допоміжних засобів і/або за допомогою інших осіб.


Водночас, підставою для встановлення ІІІ групи інвалідності є стійкі, помірної важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, що призвели до помірно вираженого обмеження життєдіяльності особи, в тому числі її працездатності, але потребують соціального захисту і соціальної допомоги, у тому числі обмеження здатності самостійно пересуватися І ступеня – здатність до самостійного пересування з більшим витрачанням часу, часткового пересування та скорочення відстані.


Відповідно до рекомендацій Українського державного науково дослідного інституту медико – соціальних проблем інвалідності, який протягом тривалого часу займається вивченням порушеного питання, протезована кукса стегна або гомілки обмежує життєдіяльність хворого у помірно вираженому І ступені, що дає підстави для встановлення ІІІ групи інвалідності. Проте у випадку, коли протезування кукси не є можливим (коротка кукса стегна), життєдіяльність особи порушена у вираженому ІІ ступені, що дає підстави для встановлення ІІ групи інвалідності.


Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.01.2015 року № 10 «Про затвердження переліку анатомічних дефектів, інших необоротних порушень функцій органів і систем організму, станів та захворювань, за яких відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду», кукса стегна чи гомілки є підставою для встановлення ІІІ групи інвалідності без терміну переогляду. Водночас з тим, відповідно до зазначеної постанови, коротка кукса стегна у разі неможливості протезування або кукса стегна чи гомілки в поєднанні з іншою незворотною патологією у разі неможливості реабілітації, що призводить у сукупності до обмеження життєдіяльності ІІ ступеня, є підставою для встановлення ІІ групи інвалідності без терміну переогляду.

За даними статистики у м. Львові за 2015 рік було проведено 70 ампутацій нижніх кінцівок та 4 верхніх кінцівок, за 1 півріччя 2016 року – 28 ампутацій нижніх кінцівок і 2 верхні кінцівки. Ця цифра не є критично великою, проте за кожною операцією стоїть особа, що втрачає звичний ритм життя і змушена пристосовуватися до навколишнього світу вже з новими обставинами і обмеженою можливістю руху.

Ми знаємо, що кожна ампутація, на якому б вона рівні не була (гомілка, стегно, кисть руки, лікоть) – це велика проблема як для самого хворого, так і для його родини. Хворий повинен постійно відвідувати поліклініки, лікарні, проходити реабілітацію, а найчастіше – має проблеми з хребтом і тазом, бо протез не може забезпечити нормального пересування, і хворий, накульгуючи, отримує велике навантаження на ці ділянки.

Згідно зі змінами до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» інваліди ІІІ групи втратили право на безкоштовний проїзд в громадському транспорті. Для ампутованих це стало великим випробуванням, адже навіть зайві 100 метрів – це надзвичайні зусилля, які потім даються взнаки, оскільки протез натирає ногу, відкриваються рани, і в особи знову і знову виникають проблеми.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 19 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», ст. 31, 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» просимо Вас підтримати даний запит та подати пропозиції від депутатського корпусу Львівської міської ради щодо:


1. Внесення зміни в постанову Кабінету Міністрів України від 21.01.2015 року № 10 «Про затвердження переліку анатомічних дефектів, інших необоротних порушень функцій органів і систем організму, станів та захворювань, за яких відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду», а саме вилучити з розділу «ІІІ група» пункти «Кукса верхньої кінцівки на рівні променево-зап’ясткового суглобу та вище» та «Кукса стегна чи гомілки» і внести ці пункти в розділ «ІІ група».
2. Внесення зміни в наказ МОЗ № 561 від 05.09.2011 року «Про затвердження Інструкції про встановлення груп інвалідності», а саме вилучити п. 3.4.23 «кукса гомілки та стегна» та п. 3.4.16. «Відсутність китиці і вищий рівень ампутації верхньої кінцівки», та перенести їх в розділ 3.3. «встановлення ІІ групи інвалідності».

Таким чином ми полегшимо долю осіб, що мають ампутацію кінцівок, дамо їм можливість відносно нормально пересуватися, а також уникнути різного роду незручностей, з якими вони зараз зустрічаються.

Письмову відповідь про результат розгляду даного запиту, прийняті рішення і особливо вжиті заходи з долученням копій підтверджуючих документів прошу надіслати у 10-ти денний строк за адресою: м. Львів, пл.Ринок,1, каб. 228а, а також доповісти на черговому пленарному засіданні Львівської міської ради. Копію відповіді прошу надіслати на e-mail: [email protected]