×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 128
Неможливо завантажити XML-файл

Не підвищувати тарифи, а покращувати енергоефективність!

Щоб менше платити за газ та опалення, потрібно менше споживати. Щоб менше споживати, потрібно здійснити енергомоденізацію житлового фонду. Натомість уряд вкотре підвищує ціну на газ. 

Не встигли українці перевести подих після торішнього підвищення тарифів на газ та опалення, як уряд приготував їм наступну порцію “гарних” новин: з 1 травня вартість газу для населення зросла ще майже вдвічі.

Але це лише половина поганої новини. Друга частина полягає у тому, що оновлена вартість газу потягне за собою відповідне подорожчання гарячого водопостачання й опалення, бо вода зігрівається нічим іншим, як газом. Тож якщо вже цієї зими в пересічних українських домогосподарствах вартість названих послуг перевалила далеко за тисячу гривень на місяць, то страшно навіть подумати, скільки газ та опалення будуть коштувати цього року.

Особливо не по собі стає, коли згадуєш, що з 1 травня уряд підвищив також мінімальну заробітну платню й пенсію. Авжеж, те, що в країні зростають стандарти, не може не тішити — це похвально. Але питання у тому, наскільки зростають. Мінімальна заробітна платня зросла з 1378 до 1450 грн., мінімальна пенсія — з 1074 до 1130 грн. на місяць. Тобто зарплати та пенсії виросли на 5%, а в той самий час вартість газу й опалення виросла майже вдвічі.

Замість того, аби покривати збитки “Нафтогазу” підвищенням ціни на газ для населення, уряд мав би піти шляхом зменшення обсягів споживання газу. Передусім це можна досягнути шляхом підвищення енергоефективності житлового фонду. Сьогодні батареї центрального опалення в українських квартирах, висловлюючись фігурально, опалюють повітря довкола будинків. Тепло виходить через щілини й шпарини, а також через неутеплені стіни. За підрахунками фахівців, добре ізольовані вікна та утеплені стіни могли б зберегти до 50% тепла. Відтак, на 50% зменшилися б і витрати газу, а, отже, й рахунки за опалення й газ.

Обираючи між підвищенням ціни на газ та енергоефективністю, настав час врешті-решт вибрати друге. Україна не може собі дозволити споживати стільки, скільки споживала в  попередні часи. Проте вирішувати системні проблеми енергетичної сфери коштом українців, значна частина яких і так живе за межею бідності, так само не має права.