×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 126
Неможливо завантажити XML-файл

Депутатський запит щодо інвентаризації та збереження водних об’єктів м. Львова

b_304_395_16777215_00_images_stories_deputaty_mainpage_ava_cholii.jpgДепутатський запит щодо інвентаризації та збереження водних об’єктів м. Львова Згідно ст. 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, є об'єктами права власності Українського народу. Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону.

Відповідно до преамбули Водного кодексу України, усі водні об'єкти на території України є національним надбанням Українського народу, однією з природних основ його економічного розвитку і соціального добробуту. Водні ресурси забезпечують існування людей, тваринного і рослинного світу і є обмеженими та уразливими природними об'єктами.

В умовах нарощування антропогенних навантажень на природне середовище, розвитку суспільного виробництва і зростання матеріальних потреб виникає необхідність розробки і додержання особливих правил користування водними ресурсами, раціонального їх використання та екологічно спрямованого захисту.

У 2012 р. Львівська міська рада передбачила 300 тисяч гривень на інвентаризацію місцевих водойм, і 20.03.2014 р. на сесії Львівської міської ради був винесений проект рішення щодо внесення до переліку водних об’єктів міста Львова 82 одиниць, який був затверджений депутатами. Втім цей перелік є неповним, не містить жодних відомостей про річки, потічки, а також частину озер.

Також в даний час на території міста десятки природніх та штучних водойм систематично забруднюються, замулються, осушуються, внаслідок чого за останні роки низка озер зникла з карти міста Львова. Будівельний «бум» зумовив масове знищення водних об’єктів і за останні 15 років низку озер, джерел у Львові просто забудували. Серед водних об’єктів, які були знищені незаконною забудовою: озера на вулиці Кубанській, Панча, в Брюховичах, істотно знищено водойму на розі вулиць Наукова-Стрийська, ще частина озер під загрозою знищення.

На сьогодні у Львові не розроблено проектів землеустрою, не встановлено їхніх захисних смуг. Відтак, завданням Львівської міської ради є невідкладна інвентаризація водних об’єктів, їх належна паспортизація, розробка проектів землеустрою, встановлення захисних смуг, розробка проектів облагородження, належного їх використання.

З огляду на викладене та керуючись ст.ст. 19, 21 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», а також у відповідності до ст. 21 Регламенту ПРОШУ:

1. Вжити невідкладних заходів щодо інвентаризації і паспортизації усіх водних об’єктів у місті Львові;

2. Розпочати процедуру розробки і затвердження проектів землеустрою з встановлення захисних смуг для усіх водних об’єктів у місті Львові;

3. У бюджеті розвитку територіальної громади міста Львова на 2016 р. передбачити необхідні видатків на ці заходи;

4. Заборонити виділення будь-яких земельних ділянок для будь-яких цілей, окрім рекреаційних (зі забороною будівництва будь-яких об’єктів капітального будівництва), що знаходяться в межах самих водних об’єктів та їх захисних смуг до визначення режиму використання цих об’єктів;

5. Розробити і затвердити режим експлуатації водних об’єктів на території міста Львова, яким визначити чіткі вимоги до користувачів водних об’єктів, а також перелік заходів щодо їх ревіталізації, та ефективної експлуатації і збереження.

Чолій Тарас Богданович