×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Просто прийняти Інтегровану концепцію розвитку замало: її потрібно повсякденно виконувати - Назарій Бербека

Генплан міста Львова узагальнений великий документ, який говорить, що в одному районі має бути промисловість  - в іншому житло. Проте цей документ є продовженням аналогічного генплану ще з радянських часів. Сучасні потреби жителів міст - це змішана забудова, коли біля їхнього дому буде все - офіс, магазин, інфраструктура. Такі принципи забудови пропонує Інтегрована концепція розвитку Львів: 2030. 
 
Про це в ефірі програми “Місто для людей” на радіо “Незалежність” розповів девелопер, депутат Львівської міської ради від фракції "Європейська Солідарність" Назарій Бербека. 
 
“Ми багато чуємо, що є генеральний план міста, і що він не виконується. 
 
Генеральний план міста є застарілим документом, він не готовий давати відповіді на виклики, з якими ми усі стикаємося щорічно. 
 
Це такий узагальнений великий документ, який говорив нам, що є райони, де має бути промисловість, де будуть заводи, є вулиці, звідки люди із житлових кварталів поїдуть на виробництва. Але цей період пройшов, і ми бачимо, що кожні два-три роки досить швидко виникають нові потреби.
 
Зараз бум на офіси, у нас почала прекрасно розвиватися ІТ-сфера, почали змінюватись цільові призначення, які є. І таким чином, там, де мало бути виробництво, ми сьогодні бачимо офіси”, - розповів Назарій Бербека.
 
На його думку, Інтегрована концепція розвитку Львів:2030 - це документ, де місто бачать у змішаній забудові. Першу версію документу напрацювали ще до того, як до Львова приєдналися сусідні громади. Відповідно після утворення Львівської міської територіальної громади вдосконалили й саму концепцію розвитку. 
 
“Наприклад, чи потрібні великі житлові квартали на півночі міста? Генплан каже, що так. Але це призведе до великого навантаження на інфраструктуру, на міський транспорт, знову корки - тобто багато проблем, з якими місто не зможе впоратися. 
 
Натомість змішана забудова  - це не тільки один житловий анклав в одному районі, а це житло, офіси, сервісні послуги, власна інфраструктура - багато різних послуг у одному мікрорайоні. Вам не треба їхати по якусь послугу, наприклад в супермаркет, в інший район, бо він є у вас біля дому. 
 
Також це стосується й офісів. Офіси в межах житлових кварталів - це європейський досвід, який застосовують вже багато років. У концепції є питання і щодо зелених зон, багато уваги приділяється екології.  
 
Її розробили разом із багатьма іноземними фахівцями-архітекторами, урбаністами.  Але питання не лише прийняти концепцію, але її повсякденно виконувати”, - додав девелопер.
 
Нагадаємо, Інтегровану концепцію розвитку Львів:2030 (ІКР) львівські депутати проголосували у липні 2021 року. Цей документ в подальшому має лягти в основу розробки багатьох важливих документів, в тому числі нового генерального плану міської громади.
 
Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією Львівської міської ради.