×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Цьогорічний опалювальний сезон буде одним із найскладніших для Львова – Назарій Бербека

У ефірі Espreso.TV розповів про готовність Львова до опалювального сезону та виклики, які чекають львів'ян у майбутньому. Зовсім скоро має стартувати опалювальний сезон, який стане найскладнішим за всю історію незалежності. Гострим питанням буде не вартість опалення, а його наявність. Місто готове до будь-якого розвитку подій і напрацювало кілька сценаріїв. Найкращий для Львова сценарій, коли є газ і електроенергія.

Станом на зараз ТЕЦ, мережі, будинки, повністю готові до опалювального сезону. Львів є відносно безпечним містом, але також мусить бути готовим до всього. Якщо будуть перебої з постачанням, є три сценарії дій: 1. Не буде електрики - відповідно, не буде й газу. Будуть працювати пункти обігріву. У Львові є школи, які мають пічне опалення. А також котельні, які можна за два дні переобладнати з газу на опалення дровами.

Вони обігрівають: поліклініки, лікарні, навчальні та спортивні заклади тощо У спортзалах 127 шкіл, садочках та укриттях згідно з правилами ДСНС також можна ставити «буржуйки», які заздалегідь виготовили комунальні підприємства. 2. Не буде газу, але буде електроенергія. Львів’янам потрібно запастись електрообігрівачами, електрочайниками, свічками, сірниками, електроплитами, сухим спиртом тощо.

Також необхідно якісно утеплити вхідні двері у під’їзді, вікна та сходові клітки. 3. Не буде ні газу, ні електроенергії - найгірший сценарій. Будуть рятувати буржуйки та пункти обігріву. Також кожен мешканець має подбати про себе – заздалегідь придбати термобілизну, теплий одяг та взяття. Загалом, якщо все буде добре, цього року оптимальна температура у будинках буде нижчою. Коливатиметься в межах 18–20°C, але не нижче 16°C. За прикладом ощадливих країн розвинутої Європи, нам пора відходити від практики надмірного опалювання будинку. Але головне завдання цього року – забезпечити безперервність тепла у домівках.

Також у програмі разом з експертом Інституту енергетичних стратегій Юрієм Корольчуком розмірковуємо про тарифи на опалення та субсидії, програми з енергоефективності, будівництво ТЕЦ у Львові та чим це добре для міста. Більше у програмі Espreso.TV: Про опалювальний сезон 2022/2023 Посилання на відео: https://www.youtube.com/watch?v=6EjJBi8gL3s&t=253s

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією Львівської міської ради.