×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Просимо вжити заходи для попередження енергетичного колапсу

Депутати Львівської міської ради висловили свою стурбованість щодо готовності країни до важкого опалювального сезону в умовах повномасштабної російської агресії. Відповідне звернення, сьогодні, 29 вересня, озвучив на пленарному засіданні сесії Львівської міської ради депутат «Європейської Солідарності», секретар комісії міської інфраструктури, інженерного та житлового господарства Іван Рудницький.
 
«У цих умовах життєво важливо, щоб завчасно вжиті заходи дали можливість попередити катастрофічний сценарій. Проте, на кінець серпня на складах та у сховищах було накопичено лише 2 мільйони тон вугілля та 13 мільярдів кубічних метрів природного газу. Хоча раніше уряд ставив завдання накопичити щонайменше 19 мільярдів кубічних метрів природного газу. Однак, за нинішніх темпів накопичення запасів природного газу до початку опалювального сезону Оператор газотранспортної системи України прогнозує не більше 14,4 мільярдів кубічних метрів природного газу.
 
Це буде означати рекордно низький рівень запасів природного газу порівняно з попередніми роками. Порівнюючи з середнім рівнем запасів газу в підземних сховищах Європи, який досягнув вже 80% від запланованих об’ємів, в Україні йдеться про ледь більше 40%», - запевняє Іван Рудницький.
 
За словами депутата, також зберігаються ризики з постачанням вугілля. Адже, за інформацією Міністерства розвитку громад та територій України внаслідок збройної агресії росії на території України уражені 327 об’єктів критичної інфраструктури у сфері теплопостачання. Відновлено 158 об’єктів теплопостачання. Російський агресор продовжує атаки на об’єкти цивільної інфраструктури, провадячи геноцид українців.
 
«Ми депутати Львівської міської ради звертаємося з вимогою до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України при підготовці країни до опалювального сезону та задля захисту громадян від енергетичного колапсу, вжити наступні заходи:
 
1. Розгорнути системи протиповітряної оборони для захисту об’єктів критичної енергетичної інфраструктури: електростанцій, теплоелектроцентралей, розподільчих мереж, видобувних потужностей тощо.
2. Підготувати та розосередити по країні достатні запаси матеріалів для швидкого відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури, у разі їх пошкодження.
3. Забезпечити джерела надходження газу, вугілля та інших енергоносіїв з України та інших країн.
4. Гарантувати стабільність і прогнозованість управління в громадах. Відмовитись від зловживання створенням військових адміністрацій у громадах, віддалених від зони бойових дій. Натомість налагодити робочий діалог між представниками центральної влади і місцевого самоврядування для оперативного вирішення питань енергетичної безпеки регіонів.
5. Передбачити, під час підготовки проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», достатні кошти для забезпечення енергоресурсами; впровадження енергозбереження, доступних альтернативних способів електро- та теплогенерації і постачання; виплати субсидій та інших пільг; проведення ремонтних та відновлювальних робіт об’єктів енергетичної інфраструктури.
Впевнені, що ці напрямки важливо передбачити у видатковій частині Державного бюджету на 2023 рік.
Також, просимо Президента України, в межах компетенції вжити заходів щодо врахування вказаних вище пріоритетів при ухваленні Закону України «Про державний бюджет України на 2023 рік»», - йшлося у зверненні.
 
 
Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією Львівської міської ради.