Версія для друку

Олекса Возняк ініціював зміни до Програми сприяння розвитку підприємництва

Олекса Возняк на засіданні комісії підприємництва, інвестицій, цифрової трансформації та спадщини ініціював зміни до діючої Програми сприяння розвитку підприємництва Львова з метою залучити до участі у Програмі більше підприємців. Тепер ці зміни мають обговорити з підприємцями, підготувати конкретні зміни та винести їх на засідання комісії і на сесію Львівської міської ради.

За словами депутата, підтримки потребує конкурентний бізнес вузького профілю, який здатний до швидкого масштабування та зростання «експорту» за межі Львова. Мова йде про компанії, що працюють, наприклад, у сфері реставрації, дизайну, медицини, креативних індустрій тощо.

«Хочемо стимулювати такий бізнес до збільшення обсягів продажу через альянси розвитку та кластери. Сьогодні у Львові є лише кілька підприємницьких кластерів, які успішно функціонують. І їх має бути більше. Тому у межах Програми є пропозиція не лише фінансувати підприємців, але й стимулювати їх об'єднання у кластери, щоби вони спільно могли виходити на зовнішній ринок, здійснювали колаборації, обмінювались досвідом», – розповів Олекса Возняк.

Для цього потрібно змінити умови надання ваучерів на участь у виставково-ярмаркових заходах, для того, щоби пріоритет отримали кластери та альянси розвитку та розширити перелік можливостей використання ваучерів. Треба, щоби підприємці мали можливість використовувати ці кошти не лише для участі у виставково-ярмаркових заходах, але й для спільних маркетингових кампаній та просування своїх послуг на ринках поза межами львівської громади. Також варто збільшити бюджет, що зараз становить 400 тисяч гривень, за рахунок економії на інших заходах Програми.

Також в Програмі потрібно удосконалити механізми підтримки середнього бізнесу, який швидко розвивається, створює робочі місця, товари та послуги з високою доданою вартістю. Мова йде про підтримку підприємств, що за останні три роки зростають не менше, ніж на 20% за кількістю людей, за оборотом та прибутком.

«Я пропоную використати існуючий механізм підсилення та спрощення доступу підприємців до державної програми доступних кредитів «5-7-9%» Програми сприяння розвитку підприємництва у Львові, який передбачає фінансування в розмірі 800 тисяч гривень та скерувати кошти на підтримку п’яти підприємств, які найшвидше зростають», – розповів Олекса Возняк.

Він також повідомив, що в межах цієї ініціативи є ідея допомогти підприємцям середнього бізнесу з пошуком та підвищенням компетентності персоналу та виходом на нові ринки.

 Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.