×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

У Львові розпочали створення фільму про історії дзвіниць львівських храмів

9 липня у Львівській міській раді відбулася прес-конференція, а також прем’єрний показ перших трьох фільмів зі серії «Дзвіниці львівських храмів».

Відкриваючи прес-конференцію, депутат Львівської міської ради, Голова Клубу української греко-католицької інтелігенції Роман Грицевич повідомив, що дві громадські організації нашого міста – Клуб української греко-католицької інтелігенції та ГО «Дзвіниця» об’єднали свої зусилля і почали створювати фільм «Дзвіниці львівських храмів».

Настоятель  Собору Святого Юра у Львові отець Роман Кравчик наголосив на тому, що дзвін біля храму, для церкви, парафії – дуже важлива річ. Отець Роман, зокрема, сказав: «Дзвони – це символ ангелів, вони нам несуть звістку. Кожен дзвін мав свою мелодію – дзвін на похорон,  на пожежу, на буденну Службу Божу, на недільну Літургію, на парастас».

«Мої предки - переселенці з Ряшева. Коли була операція «Вісла» і коли їх виселяли, то дідусь з бабусею не брали ні комоду, ні шафи, а брали церковні дзвони і везли їх сюди. Ці дзвони є до сьогодні. Люди гордилися дзвонами і старалися після себе залишити історію. Тому те, що ви робите аби донести до нашого покоління історію дзвонів – це потрібно. На жаль, ми маємо одиниці добрих дзвонарів. Думаю, що найближчим часом церква навчить дзвонарів, відповідальних осіб правильно дзвонити на кожний поклик потреби церкви і місцевості, де ті люди перебувають. Бажаю вам гарно творити добрі справи, щоб вічно жити і після себе щось залишити», - наголосив отець Роман Кравчик.

«Ми повинні задуматися, що ми залишимо для своїх дітей, онуків. Роблячи такі речі, ми зможемо виховувати наступні покоління так, що наша віра, мова – це основне», - зауважив депутат Львівської міської ради Роман Грицевич.

b_738_485_16777215_00_images_Академія_участі_Дзвони_1.jpg  

Далі голова ГО «Дзвіниця» Петро Попович продемонстрував перші три фільми зі серії «Дзвіниці львівських храмів», присвячені історії дзвіниць Латинського катедрального собору, Собору Святого Юра та Церкви Успіння Пресвятої Богородиці.

 3.jpg

На завершення прес-конференції депутат Львівської міської ради Роман Грицевич вручив Подяку Секретаря Львівської міської ради Петру Поповичу – голові ГО «Дзвіниця», авторові фільмів – за багатолітню сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди ювілею.

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.