Версія для друку

«Депутати підтримають пропозиції, які дадуть можливість для розвитку 8-ої міської лікарні» – з виїзного засідання комісії охорони здоров’я

8-а міська клінічна лікарня м. Львова стала другою лікарнею нашого міста, де провела виїзне засідання постійна комісія охорони здоров'я та соціального захисту Львівської міської ради. Відзначимо, що цей медичний заклад є другим за потужностями у м. Львові після Лікарні швидкої медичної допомоги.

В. о. директора КНП «8-а міська клінічна лікарня м. Львова» Василь Трунквальтер розповів про медичний заклад та його проблеми, про пріоритетні об’єкти, які вимагають завершення цього року, а також про ті першочергові роботи, які необхідно виконати у лікарні і на які зараз виготовляється проєктно-кошторисна документація.

Відтак «8-а міська клінічна лікарня м. Львова» має 365 ліжкомісць, з них для лікування ковідних хворих – 250 ліжкомісць, що на 80 % забезпечені киснем.

За словами Василя Трунквальтера, пріоритетним об’єктом на 2021 рік є оплата послуг з приєднання до електричних мереж, що потребує фінансування з міського бюджету розвитку 25 млн грн. Зараз енергетичні потужності лікарні становлять 170 кВат, а їх слід збільшити до 700 кВат.

b_1109_833_16777215_00_images_Академія_участі_фото_медична_5.jpg

Ці електричні потужності необхідні для того, аби запрацювала техніка, яку отримала або отримає найближчим часом лікарня. Зокрема, за кошти міського бюджету у минулому році у лізинг був закуплений комп’ютерний томограф, а за кошти державного бюджету – ангіограф. Найближчим часом лікарні має бути переданий магнітно-резонансний томограф, придбаний за кошти державного бюджету. У приміщеннях, де буде розміщена ця сучасна високотехнологічна техніка, зараз виконують ремонтні роботи. Для їх завершення необхідні кошти з міського бюджету.

Окрім того, лікарні необхідні кошти для проведення лізингових платежів за комп’ютерний томограф. У 2021 році слід сплатити 8 млн 700 тис. грн.

b_1103_828_16777215_00_images_Академія_участі_фото_медична_1.jpg

Головний лікар показав депутатам приміщення лікарні, а також розповів про життєво важливі об’єкти на 2021 рік, які в процесі створення та затвердження проєкту і кошторису. Зокрема, у лікарні для того, аби зекономити кошти на опалення мають намір відремонтувати та утеплити фасад лікарні, встановити металопластикові вікна, перекрити дах терапевтичного корпусу, що зараз протікає. Планують обладнати блоки інтенсивної терапії в інфарктному та інсультному відділеннях, створити відділення гнійної реанімації. Потребує модернізації стерилізаційне відділення. 

Після ознайомлення з лікарнею депутат Львівської міської ради Євген Кузик відзначив, що після виїзного засідання депутати вкотре наголосили - Львів повинен мати чіткий план/стратегію подальшого розвитку медицини міста мінімум до 2024 року.

«Очікуємо на представлення стратегії від управління охорони здоров’я Львівської міської ради, який буде напрацьований разом із головними лікарями Львова. Розумію, кожна галузь потребує фінансування, але через обмеженість у бюджеті та невизначеність із коронавірусом - ми маємо обирати: медицина чи культура? Медицина чи дороги?», - зазначив Євген Кузик.

Голова постійної комісії охорони здоров’я та соціального захисту Львівської міської ради Валерій Веремчук відзначив, що комісія побачила, що  керівництво лікарні має бачення розвитку лікарні та чіткі плани їх втілення.

«Під час виїзного засідання відбулася конструктивна розмова. Керівник лікарні  володіє ситуацією і розуміє пріоритети. Сьогодні лікарня має 5 пакетів послуг і отримала у минулому році з державного бюджету, від Національної служби здоров’я України 105 млн грн. На наступний рік у планах керівництва отримати ще 5 пакетів послуг, і якщо їх вдасться зреалізувати, то лікарня отримає ще 50 млн грн з державного бюджету. Це дасть можливість їй розвиватися. Вважаю, що ми повинні підтримати пропозиції  лікарні, і ми з колегами наполягатимемо на виділенні з бюджету розвитку міського бюджету необхідних коштів».

Наступне виїзне засідання постійної комісії охорони здоров’я та соціального захисту Львівської міської ради відбудеться у понеділок, 1 лютого, у 5-ій міській клінічній лікарні.