×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

У Львівській міській раді працюють над Кодексом етичної поведінки депутатів Львівської міської ради

На засіданні постійної комісії законності, депутатської діяльності та свободи слова депутати підтримали проект ухвали «Про затвердження Кодексу етичної поведінки депутатів Львівської міської ради».

Начальник управління «Секретаріат ради» Юрій Лукашевський повідомив, що проект положення розроблений спільно з членами робочої групи, які працювали над Статутом.

«Це є рамковий документ, який не містить значних новел, тут зведений сучасний стан справ, який регламентує депутатську діяльність. У самому кодексі є кілька розділів, перший «Основні принципи діяльності депутатів Львівської міської ради». Загалом у ньому сім пунктів, проте є бачення їх скоротити і залишити лише чотири пункти: служіння інтересам громади; повага до гідності та прав інших суб’єктів; чесність, об’єктивність та відкритість; шанобливе ставлення до ресурсів територіальної громади.

Як йдеться у пояснювальній записці, цим проектом пропонується встановити визначення обов’язку особистого голосування та санкції за ухилення від дотримання цього обов’язку, механізм врегулювання конфлікту інтересів серед депутатського корпусу Львівської міської ради.

Голова комісії Юлія Гвоздович у ході обговорення зазначила, що основні аспекти етичної поведінки депутатів міської ради визначені в законодавстві та Статуті Львова.

«Однак позитивним є те, що в кодексі ми врегульовуємо питання кнопкодавства у раді, яке до цього не було визначене жодним документом. Тепер за рекомендацією комісії законності міський голова, якщо було помічено кнопкодавство, може рекомендувати скасувати таке рішення і воно втратить чинність. Минулого року був випадок, коли неособисте голосування було зафіксоване на відеотрансляції сесійного засідання. І до нас звернулась громадська організація, яка це помітила, проте ми не мали жодного порядку  дій  у разі виявлення такого факту».  

«Рекомендувати Львівському міському голові зупинити дію ухвали та направити її на повторний розгляд, у разі якщо голос депутата Львівської міської ради був вирішальним при ухваленні рішення щодо цього проекту ухвали», - йдеться у документі.

Окрім цього, за словами Юлії Гвоздович, кодексом має бути також передбачено, що депутат чи міський голова має не лише озвучити, що в нього є конфлікт інтересів,  а й підставу його виникнення. Це мають вносити у протокол засідання міської ради.

Детальніше:

Оксана Чухліб.

21.01.2020