Версія для друку

До 1 січня львів’яни мають остаточно визначитись із формою управління своїми будинками

Рада затвердила ухвалу «Про врегулювання питання управління багатоквартирними будинками та їх обслуговування у м. Львові».

Як повідомила директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Ірина Маруняк, відповідно до цієї ухвали, районним адміністраціям дається доручення про списання будинків з балансу місцевих рад. Це дасть змогу мешканцям до 1 січня 2019 року визначитись з формою управління своїми будинками: створити ОСББ, обрати управляючу компанію або взяти будинок на самообслуговування. 

У пояснювальній записці зазначається, що у тих будинках, де співвласники не зможуть визначитись з формою управління та не створять ОСББ, районні адміністрації будуть проводити конкурс на визначення управителя з управління багатоквартирним будинком».

Відповідно до ухвали, районні адміністрації повинні провести списання багатоквартирних житлових будинків з балансового обліку львівських комунальних підприємств у відповідності та у порядку, передбаченому рішенням виконавчого комітету від 30.09.2016 № 876 “Про затвердження Порядку списання з балансу міської ради багатоквартирних будинків, у яких розташовані приміщення приватної та інших форм власності“.

За словами депутата Львівської міської ради Любові Давидович, починаючи з 2015 року, прийнято ряд законів з метою проведення житлової реформи.

«На цей час ми маємо ситуацію, коли мешканці приватизували квартири, а будинок перебуває у комунальній власності. І для того, щоб все це врегулювати, є рішення Кабміну і виконкому від 30 вересня 2016 року. Потрібно списати весь цей приватизований житловий фонд. Але якщо у будинку не створений ОСББ, то будинок має право користуватись послугами ЖЕКів, але лише до 1 січня 2019 року. Далі ці будинки списуються з балансу і дається можливість людям подумати, яку форму правління обрати. Якщо ж не оберуть, то будуть проведені конкурси на визначення управителя, які проводитимуть районні адміністрації.    

На мою думку, найкраща форма правління – ОСББ, коли люди є власниками своїх квартир. Зараз нараховується понад 1200 ОСББ у Львові. Ця форма правління себе виправдала, зокрема, ОСББ можуть брати кредити на утеплення будинків. Загалом, міська влада йде назустріч тим, хто створив ОСББ».

У ході обговорення депутат Львівської міської ради Валерій Веремчук запропонував, щоб перелік управляючих компаній був опублікований на сайті ЛМР.

«Ця ухвала, яка стосується близько 80% мешканців Львова, тому треба гучно про це говорити, щоб люди знали, що вони від сьогодні мають вибір компанії, яка буде обслуговувати їх будинок. Чи наймати приватну компанію, чи створювати ОСББ. Ми неодноразово обговорювали це питання, як зробити так, щоб наші добрі наміри були втілення в життя. Ця ухвала змінює філософію власників квартир до спільного майна». 

Водночас депутат Львівської міської ради Олег Сорочкін зазначив, що питання утримання будинків є досить складне, особливо у Львові.

«У місті Львові є різні будинки. Є нові будинки, де можуть бути створені ОСББ і вони будуть самодостатніми. Але треба звернути увагу, що Львів унікальний тим, що у нас є досить великий історичний ареал. Це будинки, побудовані понад 100 років тому і утримання їх буде для людей дуже складним. Місто заробляє на туризмі, але не завжди ремонтує старі будівлі. Тому я пропоную дати протокольне доручення – розробити Програму підтримки належного стану житлових будинків в межах історичного ареалу».

Детальніше: