×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Реалізація проектів громадського бюджету стане прозорішою

Громадська організація «Центр громадського моніторингу та досліджень» запропонувала Львівській міській раді свою допомогу з громадського контролю та супроводу тендерних закупівель, які будуть здійснюватися з метою реалізацію Громадського бюджету 2018 року. У ЛМР відбулася зустріч, на якій обговорили  можливі напрямки співпраці.

Заступник голови правління Центру громадського моніторингу та досліджень Юрій Кузько розповів: «Наш центр проводить моніторинг публічних закупівель, які проводять органи державної влади та місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації по всій Західній Україні. Минулого року виникали певні питання про проведенні тендерних закупівель за кошти міського бюджету. Відповідно цього року ми вирішили звернутися до Львівської міської ради з пропозицією, щоби забезпечити громадський контроль за використанням бюджетних коштів при здійсненні тендерних закупівель, а саме по коштах Громадського бюджету. Ми розуміємо, що кошти, які йдуть на проекти Громадського бюджету, тобто на ті проекти, які найбільш зацікавили людей і за які вони проголосували, - це проекти прямої демократії. Хотілося, щоб ці кошти використовувалися максимально публічно і ефективно. У межах ідеї провести такий моніторинг відбулася зустріч у Львівській міській раді. Є підтримка зі сторони ЛМР. Ми не хочемо провести просто моніторинг, де ми будемо критикувати без жодних можливостей вплинути на ситуацію. Будемо висловлювати свої пропозиції під час проведення закупівель, якщо будемо бачити якісь порушення законодавства».

«Думаю, що спільно ми зможемо зробити такі закупівлі такими¸ у результаті яких отримаємо найкращий результат - якісно виконані роботи під час виконання цих проектів – переможців Громадського бюджету», - зазначив Юрій Кузько.

Начальник управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради Юрій Лукашевський висловив вдячність Центру громадського моніторингу та досліджень за таку ініціативу.

«Важливо, що ініціатива громадської організації спрямована не на просте критиканство, а на співпрацю. Є бажання допомогти розпорядникам коштів ще на етапі формування технічного завдання закупівлі, адже зі сторони завжди краще видно, де є певні ризики. Більша прозорість процесу, більший контроль, зокрема громадський, за реалізацією проектів Громадського бюджету – це, звичайно, більша довіра людей до такого інструменту. Це є наше пряме зацікавлення. Тому сподіваюся, що у нас буде добра співпраця і спільно ми зможемо зробити більше», - наголосив Юрій Лукашевський.