Версія для друку

Місто отримало новий Статут територіальної громади Львова

На пленарному засіданні Львівської міської ради депутати ухвали Статут територіальної громади Львова. Як повідомив секретар ЛМР Анатолій Забарило, для розробки нового проекту Статуту було утворено робочу групу, до складу якої увійшли депутати, громадські діячі, експерти.

«За цей час було проведено 21 робоче засідання, а також проводилось публічне обговорення проекту Статуту, відбувся круглий стіл на юридичному факультеті ЛНУ ім. І. Франка та публічні дискусіі серед експертів та громадськості. У листопаді 2017 року була проведена правова експертиза Статуту. І на основі цих зауважень та пропозицій була підготовлена кінцева версія Статуту», - зауважив Анатолій Забарило, секретар Львівської міської ради.

Член робочої групи з розробки Статуту, доцент кафедри конституційного права ЛНУ ім. І. Франка Олена Бориславська наголосила, що при розробці документу автори виходили із найновіших, найпрогресивніших наукових концепцій, які є трендами у сучасній Європі.

«Я б хотіла зупинитись на двох ключових моментах. Перш за все, ми виходили із назрілої потреби в прийнятті нового Статуту територіальної громади Львова. До цього часу у Львові діяв Статут 2002 року. Однак на сьогоднішній день він не відповідає реаліям сьогодення  та вимогам часу. Також ми виходили з того, що Львів – це місто, яке має особливе національно-історичне значення, є культурним і науковим центром. Конституція України, Закон про місцеве самоврядування і Європейська хартія місцевого самоврядування дають можливість ось такі особливості врахувати в Статутах  міст. Тому наша робоча група намагалась врахувати ці моменти в Статуті. При його розробці ми виходили із найновіших, найпрогресивніших наукових концепцій, які є трендами у сучасній Європі. Але з іншого боку, які відповідають нашим національним інтересам та інтересам територіальної громади Львова.

Також ми виходили із потреби налагодження конструктивної співпраці між громадою і органами самоврядування. Ми використали усі ті практики безпосередньої демократії, які вже використані у м. Львові, прописали механізми забезпечення відкритості ЛМР. У Статуті передбачений вид інформації і документів, які підлягають обов’язковому оприлюдненню, крім того, передбачено створення електронного реєстру комунального майна. Важливе значення має розділ, присвячений правам і обов’язкам членів територіальної громади Львова. Було подано багато пропозицій. Завдяки цьому ми тільки змогли покращити якість цього документу. Ми не врахували лише ті зауваження, які не відповідають чинному законодавству».

«У вересні цього року було прийнято документ про проведення консультацій з громадськістю. Такі консультації були проведені, є відповідна документація», - повідомив Юрій Лукашевський, начальник управління «Секретаріат ради».

Як повідомила голова комісії законності, депутатської діяльності та свободи слова Юлія Гвоздович, робота над проектом Статуту почалась ще з березня 2016 року.

"Ще у березні 2016 року ми провели перший ворк-шоп, який так і називався, «Львову потрібен новий Статут міста». Потім було публічне обговорення на «Твоє місто», багато публікацій в медіа, також ми збирали пропозиції від громадськості.  Самих пропозицій надійшло понад п’ятдесят, які ми розглянули і включили лише ті, які відповідали законодавству України і принципу здорового глузду. Важливо, що цей документ пройшов три фахових правових експертизи, зауваження яких ми також врахували. Їх висновок - чинний проект Статуту відповідає повністю Конституції України, тому я закликаю всіх львів’ян ознайомитись із Статутом і робити висновки самим".    

З 10 по 27 листопада 2017 року була проведена правова експертиза проекту Статуту територіальної громади м. Львова таким організаціям:

- Науково-дослідним інститутом державного будівництва та місцевого самоврядування НАПрН України.

- Інститутом держави і права ім. В. М. Корецького НАН України.

- Громадською організацією «Трансперенсі Інтернешнл Україна».

Напрацьований проект Статуту отримав загалом позитивні висновки від експертних організацій.

На основі отриманих зауважень та пропозицій, робочою групою з підготовки нової редакції Статуту територіальної громади м. Львова була підготовлена кінцева версія Статуту територіальної громади міста.

Статут територіальної громади м. Львова складається із 12 розділів, які містять 81 статтю, преамбулу і 3 додатки.

 Детальніше: