×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 125
Неможливо завантажити XML-файл

Консультації для учасників АТО


Як отримати статус учасника бойових дій, куди звертатись за пільгами, які документи потрібні для демобілізації – розібратись у цих та багатьох інших питаннях військовим допомагають у Центрі правової допомоги учасникам АТО.
Працювати з тематикою допомоги військовим юристи ГО “Центр конституційних ініціатив” почали одними з перших в Україні. За словами керівника громадської організації Сергія Різника, з першими “клієнтами” почали роботу ще у вересні минулого року. Відтоді юристи надали консультації більш як 500 учасникам АТО та їхнім сім’ям.
“На початку ми не були фахівцями власне у цій сфері знань. Я, до прикладу, конституціоналіст. Але довелось вивчати, бо запит був дуже великий. Ми раді насправді, що ще тоді почали розбиратись з цією темою і багатьом змогли допомогти за цей час”, – розповів Сергій Різник.
Роботу Центру також підтримали Львівська міська рада, юридичний факультет ЛНУ ім. І. Франка, громадське формуванням “Народна самооборона”.
Зі слів начальника відділу громадського партнерства ЛМР Ореста Файфурки,  Центр правової допомоги учасників АТО отримав підтримку в рамках конкурсу соціально-культурних проектів, який проводить Львівська міська рада. Цей проект набрав найбільшу кількість балів, відповідно,отримав фінансове сприяння, а саме, 28 300 гривень. Також у планах - створення інформаційних посібників, в яких розмістять  інформацію щодо отримання статусу учасників АТО.
Сергій Різник розповів, що загалом до проекту постійно залучені більше 10 юристів. На волонтерських засадах консультації надають практикуючі юристи, в тому числі адвокати, випускники юридичного факультету, а також студенти старших курсів.
« У нас постійно працює гаряча лінія, проводиться особистий прийом. За підтримки міської ради робимо частину проекту, яка пов’язана більше з просвітницькою роботою. Йдеться про консультації особам, що задіяні у процес. Наприклад, у вересні-жовтні, ми запланували два семінари. Один – для учасників АТО та їх сімей, а інший – для волонтерів, представників ГО та юристів, які працюють у цій сфері. Схожий семінар ми вже мали з представниками військкоматів. Будемо намагатись охопити якомога більшу аудиторію”, – пояснює Сергій Різник.
За словами юриста Центру правової допомоги учасникам АТО Оксани Павліш, влітку кількість звернень дещо зменшилась. Зараз за порадами і допомогою телефонує приблизно 15-20 осіб на тиждень.
“Запитання військових, які до нас звертаються, за останній час змінились. Раніше, йдеться ще про 2014 рік, було багато питань щодо мобілізації, підстав звільнення від неї, а також переведень між військовими частинами. Трохи пізніше було багато звернень щодо земельних ділянок, які мали виділяти військовим. Натомість сьогодні найчастіше звертаються щодо демобілізації. Раніше більше питали, як отримати статус учасника бойових дій, а тепер вже цікавляться, як користуватись цим статусом, та які пільги він передбачає”, – зауважила Оксана Павліш.
Пані Оксана розповідає, якщо питання типові, наприклад щодо пільг чи демобілізації, консультацію надають телефоном. “Але бувають ситуації, коли потрібно дати відповідь відразу на кілька питань. Тоді ми просимо, щоб особа прийшла до нас і говоримо особисто”.
До початку липня, поки працював університет, прийом фахівці Центру здійснювали на юридичному факультеті університету Франка. Найближчі ж два місяці тих, кому потрібна консультація, зустрічають в офісі на вул, Стороженка.
“У дев’яти з десяти випадків достатньо телефонної консультації, але коли справа потребує детальнішого вивчення документів, тоді вже спілкуємось особисто. Тим більше, інколи справи потребують судового представництва. За той час у нас таких випадків було близько десяти”, – говорить керівник Центру.
Найскладніші випадки, за словами Сергія Різника, – нетипові. До прикладу, зараз юристи займаються дещо незвичною справою:волонтери зібрали на картку 80 тис грн для пораненого бійця АТО, але, коли мати військового прийшла їх знімати, виявилось, що їх напередодні зняли шахраї. “Зараз порушено кримінальне провадження і ми намагаємось юридично супроводжувати цю справу”, – розповідає юрист.
У перспективі, кажуть юристи центру, потрібно не лише допомагати окремим військовим, а створити таку систему в країні, коли би типові проблеми вирішувались автоматично.
“На жаль, є велика кількість людей, які мають питання і проблеми, але не звертаються ні до
кого для їх вирішення. У таких випадках багато залежить не лише від самого військового, але і від
їх сімей та близьких. Як свідчить наш досвід, активність родичів дуже важлива у цих справах. Але
найбільша проблема нині – відсутність автоматичного вирішення певних питань. Наприклад, автоматично мали би присвоювати статус учасника бойових дій, чи статус інваліда, але так нині не
є. Нині державна система чекає активності від учасника АТО. Натомість ми переконані, що ініціатива має виходити від держави. Очевидно, це складно зробити, але потрібні рішення і зміни, які це уможливлять. Тому зараз ми напрацьовуємо і законодавчі зміни. Передаємо їх волонтерам, активістам і народним депутатам і таки сподіваємось на їх прийняття”, – говорить Сергій Різник.
Телефони гарячої лінії Центру правової допомоги учасникам АТО – 239-50-59, 097 4393053.

За матеріалами Інформаційного бюлетеня громадського партнерства
http://www.lvivrada.gov.ua/images/others/Infobuleten%204.pdf