×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Львівські депутати відвідали турецьке місто Газіантеп

Із 13 по 15 липня депутати та посадовці Львівської міської ради перебували з офіційним візитом у турецькому місті Газіантеп.

Метою поїздки був обмін досвідом між містами і налагодження майбутньої співпраці. Візит відбувся з ініціативи та підтримки генерального директора “Turkish Airlines” у м. Львові Зафера Агиртмиша, спільно із головою Міжнародного товариства українсько-турецької дружби Ерхана Юкселя.

За словами голови комісії культури, молоді, спорту і зовнішніх зв’язків Лейли Мелесової-Вальчак, за кілька днів візиту вдалось провести низку продуктивних зустрічей, зокрема, з генеральним секретарем міста Газіантепу п.Сезером Джіханом, керівниками департаменту урбаністики  і естетики міста,  департаменту спорту, департаменту жінок, сім'ї, освіти та соціальних питань, департаменту сільського господарства. Під час зустрічей обговорювали широкий спектр питань співпраці, до прикладу, в сферах інфраструктури, культури та спорту.

«Газіантеп вражає з першого погляду. Своїм ставленням до спадщини, культури, чіткою структурою влади, раціональністю використання коштів, побудовою 12-х муніципальних басейнів для мешканців. Практично в кожній сфері є своя родзинка, яку можна було б реалізувати у Львові. Багато сил та ідей вкладають в ландшафтний дизайн міста і мають надзвичайно вражаючий ботанічний сад. У ньому розміщений еко-намет, як школа для дітей, де навчають, як правильно вирощувати екологічні культури. Це дуже цікавий досвід. Його  як приклад можна було б взяти для Львова. Однією з фішок міста є їхня величезна культурна спадщина, зокрема, музей старовинної мозаїки. Він другий за величиною у світі. Старовинну мозаїку зуміли відтворити та тепер навчають цьому ремеслу молодих людей».

b_791_527_16777215_00_images_Громадська_участь_217564112_214298190576976_3617227805607302260_n.jpg

Голова бюджетної комісії Наталія Шелестак розповідає, що у місті немає комунальних підприємств як таких, а все підпорядковане департаментам міської ради.

«Кількість задіяних працівників мене вражала у всьому: наприклад у зоопарку, який є одним з найбільших у світі, обслуговується всього 56-ма людьми. Але вони не роблять ставку на туризм, мене це дуже дивувало. Величезне місто, але немає транспортних корків.

У Газіантепі мер – жінка, пані Фатма Шахін, вона колись займала посаду Міністра сім’ї та  соціальної політики. За час свого правління вона багато уваги приділила розвитку спортивної інфраструктури, освітніх закладів. І це дуже відчутно. Всі ці речі включають в себе інклюзію. Багато уваги приділяється людям з особливими потребами. Вони мають те, про що мрію  я – якісні професійні центри навчання і соціалізації дітей з особливими потребами. Турки побудували багато безкоштовних басейнів для городян. Ми відвідали великий комплекс, який надає безкоштовні освітні послуги всім віковим групам, там є гуртки, профнавчання, після якого вони отримують сертифікати і можуть йти працювати. Побудова цього комплексу обійшлась їм у 2 млн доларів.   

Місто велике,  більше Львова в 2 рази за населенням і значно більше за площею, але має лише 250 великих автобусів, задіяно 40 км трамвайної колії + 25 км будуються (20км наземних і 5 км підземних) і орієнтовно 500 середніх автобусів. І Все!!!! Приватних перевізників у громадський транспорт не задіюють! Повністю фінансується містом. Кредитів практично не беруть, окрім як на екологію. Приділяють проблемам екологічним багато уваги. Побудова заводу по сортуванню і переробці сміття становила 40 млн доларів».

b_844_617_16777215_00_images_Громадська_участь_c553fda1-1b46-4be5-8ef8-0885fd7aca0c.jpg

Як зазначив Голова Міжнародного товариства українсько-турецької дружби Ерхан Юксел, організовуючи такі двосторонні візити, ми зближуємо наші країни. «Українці можуть ближче пізнати позитивний досвід турецьких міст та з легкістю реалізувати його у Львові. Представники товариства сприятимуть активізації дружнього українсько-турецького діалогу й надалі».  

Головний спеціаліст - юрисконсульт відділу зовнішніх зав’язків та правового забезпечення Ірина Джиговська зазначила, що робоча група співпраці Львова з турецькими містами продовжує свою діяльність і приємно, що з ініціативи пана Зафера Агиртмиша відбулась ефективна поїздка.

«Ми чекаємо на візит делегації Газіантепу до Львова у вересні-жовтні цього року. Під час зустрічей ми обговорили можливість встановлення мозаїчної картини  - символу Газіантепу у м. Львові. Тішить, що дружня співпраця Львова з містами Турецької Республіки зміцнюється та розширюється і має позитивні результати втілюючи спільні двосторонні українсько-турецькі проекти».

Довідка. Газіантеп – є шостим за величиною містом з населенням понад два мільйони жителів і одним з найбільших центрів легкої промисловості Туреччини. Місто знаходиться 60 км до кордону із Сирією і за оцінками дослідників, його вік становить як мінімум 5650 років. У 2016 році ЮНЕСКО включила Газіантеп в список Креативних міст світу за напрямом "Гастрономія".