×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 123
Неможливо завантажити XML-файл

Жешув (Республіка Польща)

1.jpg

Площа – 116,36 км²

Населення –  182 454 осіб.

www.erzeszow.pl 

 

Жешув (Ряшів, пол. Rzeszów) – місто на південному сході Польщі, адміністративний центр Підкарпатського воєводства. Розташоване на річці Вислок (притока Сяну). Місто знаходиться близько в 100 км від кордону зі Словаччиною та близько 90 км від українського кордону.

 

Історія міста

Заснували місто Жешув, можливо, останні князі з династії Романовичів Андрій чи Лев ІІ як прикордонне торгово-ремісниче місто Перемиської землі. 19 січня 1354 року місто отримало магдебурзьке право від Казимира III. В 16 ст. захисником міста став лицар та дипломат Ян Пакославіца, який прийняв потім ім’я Ряшівський. Ймовірно від нього і пішла сучасна назва міста Жешув. У 1589 році місто перейшло до старости жидачівського Миколи Спитка Лігензи. У 1638 році Жешув переходить у власність князів знатного і впливового в Польщі роду Любомирських.  У 1658 році Єжи Себастьян Любомирський створює Колегіум Піарів– другу на той час середню школу в Польщі. З 1 січня 1999 року місто стало столицею новоутвореного Підкарпатського воєводства Польщі.

 

Визначні місця

Головною визначною пам’яткою міста Жешув є середньовічний ринок з перебудованою в 19 ст. Ратушею та старовинним колодязем. До важливих архітектурних пам’яток можна віднести: середньовічний замок роду Любомирських XVI ст., Церква Фара XIV ст., Церква Отців Бернардинів XVII ст., Монастир Отців Реформації XVIII ст., колишній конвент Піярів. У місті є Політехнічний інститут, єдиний в Польщі, який готує пілотів цивільної авіації, університет, приватні вищі навчальні заклади інформаційного та економічного спрямування, а також Духовна семінарія. У загальній складності, в шести навчальних закладах Жешува, вчаться 50 000 студентів.

 

Культурні заходи

Особливою популярністю користується організований Підкарпатською філармонією фестиваль музики в Ланцуті, також кожні три роки проходить фольклорний фестиваль Полонія, що зв’язує регіон з польськими громадами у всьому світі. До того ж, симфонічний оркестр міської філармонії вважається одним з кращих в Польщі. Серед безлічі традиційних подій у місті найпопулярнішими є: фестиваль Карпатія, Дні Жешува, мультикультурний фестиваль Галичина, Ніч музеїв, фестиваль Барви України та інші. Значним інтересом користуються також Театральні Зустрічі в Жешуві, Жешувські Карнавальні Зустрічі, Бієнале театрального плакату та комп’ютерного мистецтва, і численні виставки мистецтва і фотографій.

Сьогодні місто є найбільшим промисловим, торгово-сервісним, академічним та культурним центром південно-східної Польщі. Жешув належить до 12 польських міст, об’єднаних в Унії польських метрополій, та елітній міжнародній асоціації міст EuroCities. Лауреат конкурсу „Gmina Fair Play” 2004, 2005 i 2006.

 

Міста-партнери: Білефельд (ФРН),Буффало (США),Фанченган (КНР),Ґейнсвілл (Флорида), Івано-Франківськ (Україна),Клагенфурт (Австрія),Кошице (Словаччина),Ламія (Греція),Львів (Україна), Луцьк (Україна),Ньїредьгаза (Угорщина), Сату-Маре (Румунія).

 

Співпраця зі Львовом

4 квітня 1992 року між містами Львів та Жешув було підписано Угоду про економічне і культурне співробітництво. Основними сферами співпраці між містами, визначеними в Угоді, є:

  • промислове виробництво і торгівля;
  • організація самоуправління;
  • культура;
  • наука і освіта;
  • інформація;
  • молодіжна політика і спорт.

 

1 грудня 1995 року було підписано документ, який визначив Основні напрями співпраці міст Жешува та Львова на 1996 рік, зокрема у галузі економіки; культури та освіти; спільної діяльності міських Рад та міських адміністрацій.

З 2009 року команда депутатів та працівників Львівської міської ради бере участь у щорічному Міжнародному аматорському футбольному турнірі міст-партнерів Жешува.

 

Фото з сайту: http://www.rzeszow.pl/