×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 123
Неможливо завантажити XML-файл

Ченду (кит. Chéngdū), Китайська Народна Республіка

b_856_535_16777215_00_images_others_Tianfu-Square-in-Chengdu_1680x1050.jpg

Площа – 14,3 тис. км².

Населення – 16 млн. осіб.

Ченду – місто в південно-західному Китаї, в долині річки Міньцзян, адміністративний центр провінції Сичуань.

Ченду є провідним містом і двигуном розвитку західного Китаю, важливою базою електронно-інформаційної індустрії в усьому світі, а також китайською базою автомобільної, аерокосмічної, авіаційної галузі, галузі нових джерел енергії, нових матеріалів і т.д.

За прогнозами журналу «Форбс» в найближчі 10 років Ченду буде одним із міст в світі, які розвиваються найшвидше. Журнал «Fortune» називає Ченду найкращим містом для комерції, так як 278 з 500 найбільших світових компаній осіли в Ченду. У 2007 році Держрада офіційно затвердила Ченду як Всекитайську випробувальну зону комплексних і узгоджених реформ єдиного планування міста і села, слідом за випробувальними зонами комплексних і узгоджених зон нових районів Пудун у Шанхаї і Біньхай в Тяньцзіні. Місто було також удостоєне званням «Краще туристичне місто Китаю» Всесвітньою туристичною організацією. Окрім цього, Ченду заслужено носить звання «Батьківщини великих панд», будучи основним середовищем існування гігантських панд.

 

Історія


Місто Ченду виникло ще в IV столітті до нашої ери, стало столицею імперії Шу та поділялось на три райони: Сіньді, Ченду і Гуанду (сьогодні Шуанлю). З плином часу вплив району Ченду виріс і дві інші території увійшли до його складу.

Історія міста налічує більше 2300 років. Ченду – це місто з міцним історичним фундаментом і визначними туристичними ресурсами, одне з найважливіших і найвідоміших культурних та історичних міст Китаю. В епоху Сун саме в Ченду надрукували перші в світі паперові гроші.

У перші століття нашої ери воно славилося своєю парчею, яка вважалася кращою на Сході. Завдяки старанності його жителів, які вміли ткати вишукані шовкові тканини, Ченду заслужило назву Парчеве місто (Цзіньчен), яке воно носить і донині. Торгівля сіллю і чаєм, виробництво паперу та книгодрукування також внесли свій вклад в його процвітання. З X ст. місто носить ще одну гарну назву: Місто гібіскуса (китайська троянда).

У наш час Ченду носить звання столиці китайської народної медицини: місцеві цілителі використовують тисячолітні рецепти для лікування сотень недуг.

Одна з помітних особливостей міста – неспішний уклад життя його мешканців, на який особливо звертаєш увагу після відвідин Гонконгу або Шанхаю. Хоча насправді Ченду – дуже сучасний мегаполіс з розвиненою промисловістю і прекрасною інфраструктурою.

Визначні місця

До основних визначних пам’яток Ченду відносяться: палац Цін’янгун («Палац чорного козла»), будинок-музей поета Ду Фу, храм Ухоуци, музей провінції Сичуань, монастирі Веньшу, Ціньянгун, Баогуанси і найбільша в світі статуя Будди.
На південному березі річки Цзіньцзян знаходиться старий парк Ваньцзянлоу, який присвячений Сюе Тао - китайській поетесі епахі Тан. У парку росте кілька видів бамбука, який дуже любила поетеса.

Ченду вважається одним з економічних центрів Китаю, в ньому розташовані штаб-квартири багатьох IT компаній, таких як Cisco, Intel, NOKIA, Motorola та інші. Ченду названий еталоном інвестиційного клімату в Китаї. Крім того, саме в цьому місті розташоване одне з найбільших в країні авіаційно-космічних виробництв – Chengdu Aircraft Industry Corporation. Крім того, в Ченду розташовується Західна Перлина, яка посідає 18-е місце серед найвищих телевізійних веж у світі.

Міста побратими

Монпельє (Франція), Любляна (Словенія), Лінц (Австрія), Кофу (Японія), Фінікс (США, Аризона), Вінніпег (Канада), Мехелен (Бельгія), Палермо (Італія), Кимчхон (Південна Корея), Медан (Індонезія),  Даларна (Швеція), Шеффілд (Великобританія), Бонн (ФРН), Фламандський Брабант (Бельгія), Гонолулу (США), Перт (Австралія), Волгоград (Росія).

Співпраця зі Львовом

Меморандум про встановлення дружнього співробітництва між муніципалітетом Ченду (КНР) і містом Львів (Україна) було підписано 10 травня 2017 року. Основними сферами співпраці між містами є торгівля, інновації, підприємництво, культура, освіта, туризм, тощо.

Фото з сайту: http://www.ieee-cyber.org/2016/wp-content/uploads/2015/06/Tianfu-Square-in-Chengdu_1680x1050.jpg